verzekering

Als bouwondernemer lever je een belangrijke bijdrage aan de maatschappij. De bouwbranche heeft een belangrijk aandeel in de Nederlandse economie en deze branche zorgt voor meer dan een half miljoen banen. Als (bouw)bedrijf is het belangrijk om de risico’s die jouw onderneming loopt in kaart te brengen. Door bepaalde verzekeringen af te sluiten, kan je sommige risico’s afdekken. Ieder bedrijf heeft te maken met andere risico’s, welke verzekeringen jij voor jouw bedrijf zou moeten afsluiten is deels afhankelijk van deze risico’s. Hieronder vertellen wij je echter graag welke drie verzekeringen onmisbaar zijn voor vrijwel ieder bouwbedrijf.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, is een verzekering die de gevolgen van (materiële) schade of letselschade die je als ondernemer of medewerker veroorzaakt aan andermans spullen, onroerende goederen of mensen dekt. Ondanks dat een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering niet verplicht is, kan het afsluiten hiervan je veel zorgen besparen. Deze verzekering dekt namelijk de financiële gevolgen van schade die jij, je medewerkers of producten veroorzaken aan anderen. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt het risico van (ver)bouwwerkzaamheden niet, daarvoor moet een CAR-verzekering worden afgesloten.

CAR-verzekering

Een CAR-verzekering staat voor Construction All Risk, deze verzekering dekt de materiële schade die ontstaat tijdens de bouw of montage van gebouwen, bruggen, wegen en installaties. Hierbij kan je denken aan een ontwerpfout, bouwfout of constructiefout. Maar ook aan schade die ontstaat door een brand, storm of diefstal. Grofweg zijn er twee varianten van de CAR-verzekering. Welke variant het best bij jouw onderneming past is afhankelijk van een drie factoren: het aantal bouwopdrachten, de bouwsom en de looptijd. Heb je bijvoorbeeld een eenmalig bouwproject? Dan is de aflopende CAR-verzekering waarschijnlijk de beste optie voor jouw onderneming. Heeft je onderneming meerdere bouwprojecten per jaar? Dan kun je beter kiezen voor een doorlopende CAR-verzekering.

 Bestelautoverzekering

Gebruik jij een motorrijtuig met een laadruimte voor zakelijke doeleinden? Dan is het belangrijk dat dit voertuig verzekerd is, bijvoorbeeld door een bestelautoverzekering. Een bestelauto wordt gedefinieerd als een motorrijtuig met laadruimte of laadbak, die voornamelijk gebruikt wordt voor goederenvervoer. De belastingdienst ziet een bestelauto ook wel als een auto met ‘grijs kenteken’. Je vraagt je misschien af of je een bestelautoverzekering óf een particuliere autoverzekering nodig hebt? Deze keuze wordt bepaald door twee factoren: het gebruik en het kenteken. Heb jij een grijs kenteken en vervoer je voornamelijk goederen en staat jouw bestelauto in de boekhouding van je bedrijf? Dan moet je jouw bestelauto verzekeren met een bestelautoverzekering.

Gebruik je jouw bestelauto uitsluitend privé of ben je geen ondernemer? Dan hoef je de auto niet zakelijk te verzekeren en kies je voor een particuliere autoverzekering.

Risico-scan

Ben jij benieuwd naar de andere mogelijke bedrijfsrisico’s en de bijbehorende verzekeringen? Dan doe je er goed aan om een risicoscan te doen. Een voorbeeld van zo’n risicoscan is de risicoscan van Centraal Beheer. Deze risicoscan is eenvoudig en snel online in te vullen en helpt ondernemers bij het bepalen welke risico’s en bijbehorende verzekeringen relevant zijn voor hun bedrijf.