Wat is een vps nu precies? De afkorting vps staat voor virtual private server, in het Nederlands vertaald als virtuele privé server. Dit is een populair middel van webhosting. Een virtuele privé server is een machine die gebruikt maakt van de capaciteiten van een fysieke server, hij is echter visueel, de server biedt gebruikers diverse functies. Deze kun je vergelijken met die van een DS, een dedicated server. Dit is de reden dat een virtuele privé server ook wel een vds wordt genoemd. In dit artikel gaan we dieper in op de VPS en beschrijven we de voor- en nadelen.
Een vps in het kort.
Wat zijn nu een aantal punten die echt kenmerkend zijn voor vps hosting? Wanneer we een kijkje nemen in de hoek van commerciële webhosting dan is het zo dat een goede machine die fysiek van aard is over het algemeen in staat is om meerdere vps servers te hosten, allemaal door middel van een eigen OS. Iedere beheerder van een server werkt op basis van dezelfde hardware.
De voor- en nadelen.
Wat zijn enkele voor en nadelen van een vps? De virtuele privé server kan gezien worden als een alternatief voor een combinatie tussen Shared Hosting en vrij prijzige Dedicated Hosting. Met vps Hosting krijgt de gebruiker beschikking over een vrij grote hoeveelheid aan mogelijkheden en functies, maar er is wel sprake van beperkte kosten. Voor een aanbieder van hosting is het minder werk om een computersysteem op een virtuele wijze te bouwen binnen een hosting systeem dat gemeenschappelijk van aard is, dan dat hij diverse hardware moet inrichten.
Elke vps heeft een eigen OS tot zijn beschikking. Dit betekent dat fouten in configuratie en eventuele malware aanvallen beperkte schade doen aan virtuele privé servers die op dezelfde hard hardware zijn geplaatst
Een gebruiker van een vps krijgt volledige zogenaamde root toegang, dit betekent dat het lastiger is om een server op een goede manier te beheren dan dat dit te doen is met shared hosting. Echter, met shared hosting ben je een stuk meer kwijt qua kosten, maar aan de andere kant is het zo dat de hosting aanbieder verantwoordelijk is voor basisconfiguratie en updates wanneer je de keuze maakt voor shared Hosting.
Wanneer we een vps gaan vergelijken met een DS, oftewel een dedicated server, dan zie je vooral beperkingen in het gebruik van netwerk en hardware capaciteit bij de virtuele privé server. Alle servers worden binnen het systeem via enkel een aantal LAN verbindingen aangestuurd, dit gaat over het algemeen niet samen met de hoeveelheid servic.
In technische zin is een virtuele privé server te vergelijken met de cloud.
Vps Hosting wordt daarnaast wel gezien als ongelooflijk krachtig en supersnel, je hebt ook altijd stabiele verbinding. Een vps kan een goede optie zijn wanneer je jouw bedrijf gaat uitbreiden en wanneer je geen genoegdoening meer haalt uit het shared hosting pakket. Dit kan enige problemen geven bij grote pieken in bezoekers, wanneer je dus shared hosting gebruikt en je begint als bedrijf te groeien dan kan het wellicht handig zijn om een vps te gaan overwegen.
De prijzen van een vps verbinding lopen erg uit een Het hangt er maar net vanaf welke service je graag zou willen hebben, hoe meer mogelijkheden en rechten je hebt qua service, hoe duurder de prijs zal uitvallen. Ook is het RAM geheugen, de cpu cores, het dataverkeer en de hoeveelheid aan opslag die jouw vps in beslag zal nemen een grote factor die invloed heeft op de prijs. Of het het waard is om een vps te nemen dus volledig af van de persoonlijke omstandigheden.
Diverse pakketten
Veel aanbieders van Hosting Services hebben vaak diverse pakketten en mogelijkheden, deze kun je ook heel goed vergelijken.
Voor wie is een virtuele privé server nu eigenlijk geschikt? Ervaren web gebruikers die online projecten runnen en die zoeken naar hosting, maar die het niet zien zitten om de kosten te betalen die Dedicated Hosting met zich meebrengt kunnen kiezen voor virtuele privé server.
Het is wel belangrijk dat je dus over voldoende kennis beschikt, dan is dit een hele verrijkende optie. Wanneer we een kijkje nemen in de hoek van kleine bedrijfswebsite zoals die een beperkte hoeveelheid aan web bezoekers hebben, kan de vrij eenvoudige shared hosting meer dan genoeg mogelijkheden bieden. Wanneer we kijken naar een vps dan is deze vooral geschikt voor mensen die grote projecten runnen, zoals middelgrote webshops, die ten allen tijde probleemloos moeten kunnen functioneren.