tuinhuis

Het hebben van een tuinhuis kan een geweldige manier zijn om extra ruimte te creëren in je tuin en om te ontspannen in een rustige omgeving. Het onderhouden van je tuinhuis is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat het zijn waarde behoudt en er nog jarenlang goed uitziet. In deze blog delen we enkele nuttige tips voor het onderhouden van je tuinhuis, zodat je er zo goed mogelijk van kunt genieten.

Inspecteer je tuinhuis
Tijdens het onderhoud aan je tuinhuis, is het vooral belangrijk om beschadigingen te controleren in het hout en aan de coating. Als je het hout kan indrukken, heb je waarschijnlijk te maken met houtrot. Hout waar veel vocht kan komen, zoals hoeken, randen en kieren hebben hier het meeste kans op. Als je de coating controleert moet je vooral letten op barsten en scheuren. Hier komt namelijk vocht in.

Maak je tuinhuis regelmatig schoon
Om te voorkomen dat vuil zich ophoopt, is het belangrijk om regelmatig het tuinhuisje schoon te maken. Hierdoor voorkom je schade en oogt je tuinhuis ook nog eens verzorgd. Het ligt aan het type materiaal van het huisje welke aanpak het beste is. Een houten tuinhuis is met een handborstel eenvoudig schoon te maken en af te spoelen met een tuinslang. Metalen tuinhuisjes hoef je minder vaak schoon te maken en kunnen met een hogedrukspuit gereinigd worden. Let hierbij wel op dat de straal niet te hard staat.

Voorkom roest
Omdat je tuinhuis jaarrond buiten staat, kan het zo zijn dat na een tijdje roest gaat vormen. Door het tuinhuisje goed te onderhouden voorkom je dit. Smeer scharnieren en sloten dus regelmatig in. Gebruik ook voor beweegbare ramen en deuren oliespray om te voorkomen dat vastzittende delen gaan roesten of piepen.

Ventileer goed
Een goede ventilatie zorgt voor frisse lucht en minder houtwerking. Dit betekent dat het hout minder scheurt en dat er minder krommingen ontstaan. Door de goede ventilatie krijgt het hout minder mogelijkheid om veel vocht op te nemen. Plaats een goede ventilatie en zet regelmatig een raampje open om ervoor te zorgen dat er een luchtstroom ontstaat in je tuinhuis.

Verwijder planten en mos
Ook planten kunnen vochtproblemen veroorzaken aan tuinhuizen en schade aan het hout. Planten en mos hechten snel en gemakkelijk aan de muren en het dak van het huisje, dus het is van belang om dit met regelmaat te controleren. De planten en mos zijn eenvoudig te verwijderen met een zachte borstel en een mild reinigingsmiddel.

Heb je interesse in een nieuw tuinhuisje? Kijk bij Hekwerkonline voor een groot assortiment aan tuinhuizen, hekken en andere tuinartikelen.