Om in deze periode een eigen zaak te beginnen, zeker een winkel, dat kan nog een aardige uitdaging zijn. Ze vallen tenslotte met bosjes tegelijk om, zelfs bekende ketens. Is het wel de moeite waard om nu een winkel te openen, of is het vragen om problemen?

Het begint met een goed plan en de juiste locatie

Een winkel openen die een succes wordt kan, ook nu. Zolang je maar heel goed uitzoekt wat je precies wil, of daar vraag naar is en hoe je je kunt onderscheiden van de concurrentie.

Een plan dat jou goed lijkt, en misschien ook heel goed kan zijn, is geen garantie op succes. Ten eerste ben je bij een winkel nu eenmaal afhankelijk van anderen. Je kan nog zo’n leuk, bijzonder of uniek idee hebben, als er nauwelijks klanten zijn die daarop zitten te wachten heb je een probleem. Een succesvolle winkel begint dus altijd met een gedegen marktonderzoek. Is er een markt voor jouw idee, en hoeveel klanten denk je te kunnen trekken? Door dit gedegen te onderzoeken, of te laten onderzoeken, weet je of je winkel draagvlak heeft.

Om je plan verder vorm te kunnen uitgeven, is ook de locatie van je pand van heel groot belang. Welke locatie voor jouw winkel het beste is, hangt van veel factoren af. Ben je van plan een kleine winkel te starten, en wil je niet groter groeien? Dan kun je met een klein pand af. Wil je juist klein beginnen maar wél door kunnen groeien, dan kan het soms beter zijn om direct een groter pand te betrekken dan om later weer te moeten verhuizen. Een nieuw pand kopen betekent vaak een nieuwe zakelijke hypotheek afsluiten. Vaak is het beter om dit in 1 keer te doen, dan om na een paar jaar weer opnieuw het proces in te gaan. Goed om dit even te bespreken met je geldverstrekker.

Waar zijn je klanten?

Je eerste instinct is misschien om je zaak op een drukke plek te openen, lekker in de loop, zodat de klanten vanzelf wel komen. Dit is echter lang niet altijd de juiste keuze. Open je een zeer specialistische winkel, dan moet je je publiek misschien helemaal niet in de drukke winkelstraten zoeken. De panden zijn hier vaak duurder, en de parkeertarieven hoger. Dat betekent dat zowel jij als je klanten hogere kosten moeten maken. Bekijk goed of dit voor jouw zaak de juiste keuze is.

Heb je jouw ideale pand gevonden, richt het dan netjes in, precies in de sfeer die je wilt uitstralen. Doe het liever goed, tegen iets hogere kosten, dan rommelig. Voor een goede inrichting kun je, indien nodig, zakelijk geld lenen. Als dit ervoor zorgt dat je eerste indruk bij nieuwe klanten direct goed is, verdien je dit vaak weer terug doordat deze klanten terug zullen blijven komen.