haar transplanteren

Vroeg of laat krijgen heel veel mensen te maken met haaruitval en uiteindelijk kaalheid. Dit geldt niet alleen voor mannen, ook vrouwen kunnen hier last van krijgen. Al zijn er verschillende oorzaken voor haaruitval, zeker bij vrouwen, de meest voorkomende is ook meteen degene die niet te stoppen of voorkomen valt. Maar het goede nieuws is: de gevolgen kunnen met behulp van een haartransplantatie wel teniet worden gedaan.

 

Haaruitval: hoe ontstaat het?

De vorm van haaruitval die met een transplantatie kan worden ‘behandeld’ is een erfelijke. Dat betekent dat vaak meerdere mensen binnen een familie last hebben van de kaalheid, en aan de oorzaak weinig te doen valt. De oorzaak hiervan is het hormoon DHT, of beter gezegd, de overgevoeligheid die de haarzakjes in dit geval voor dit hormoon hebben. Het hormoon DHT komt bij iedereen voor, ook bij vrouwen, en heb je de pech dat je haarzakjes er niet goed op reageren, dan zal op den duur de doorbloeding van het haarzakje verminderen en zelfs stoppen. Hierdoor is het haarzakje niet meer in staat om nieuwe haren aan te maken en te laten groeien, en zal er op de plek van dit uitgeputte haarzakje uiteindelijk geen nieuwe haar meer verschijnen. Als dit bij veel haarzakjes gebeurt, wat meestal wel het geval is, ontstaan er kale plekken.

 

Bij vrouwen is deze vorm van kaalheid vaak verdeeld over het hele hoofd. Bij hen wordt het haar vaak over de hele linie, maar vooral bovenop het hoofd, steeds dunner. Uiteindelijk zal dit tot kale of zeer dun behaarde plekken leiden.

 

Bij mannen verloopt de kaalheid vaak volgens een vast patroon. De haarlijn op het voorhoofd is vaak als eerste aan de beurt, hier ontstaan de zogenaamde inhammen. Ook bovenop het hoofd neemt het aantal haren hierna vaak af, een kaal kruin tot gevolg hebbend.

 

Transplanteren gebeurt heel secuur

 

Werden er vroeger nog reepjes huid vanaf de behaarde plekken op het hoofd in zijn geheel overgezet naar de kale plekken, wordt er tegenwoordig steeds vaker gekozen voor een FUT haartransplantatie. Deze methode is zeer secuur; er worden niet langer hele reepjes getransplanteerd, maar losse haarzakjes. Deze worden stuk voor stuk weggehaald uit de behaarde gebieden, en naar de kale plekken getransplanteerd. Daar gaan zij door met wat zij altijd al deden: nieuwe haren produceren, zodat de kale plekken weer bedekt raken.

 

Een voordeel van deze methode is dat er geen littekens ontstaan en er nauwelijks bloedverlies of pijn optreedt. De methode is hierdoor minder ingrijpend dan zijn voorgangers. Een nadeel kan wel zijn dat het een tijdrovende procedure is die veel manuren vraagt; alle haarzakjes moeten tenslotte stuk voor stuk getransplanteerd worden.