Tuinplanten

Het voorjaar is in volle gang. De mooie dagen laten zich weer vaker zien waardoor weer vaker buiten zijn. Hoogtijd om de tuin lente klaar te maken! Wij geven je aantal handige tips die je kunnen helpen om de tuin wat meer kleur te geven.

Buitenplanten voor in het voorjaar

Het voorjaar schreeuwt figuurlijk om felle kleuren en veel licht. Dit zorgt voor een frisse uitstraling en kan zelfs zorgen voor een beter humeur! Hieronder zijn drie kleurrijke buitenplanten weergegeven die veel in het voorjaar worden gebruikt.

  • Narcissen mogen in het voorjaar zeker niet ontbreken! Deze planten staan in onze ogen bijna symbool voor het voorjaar. Narcissen kun je in tuin planten of in een losse bloempot. Zodra de bloemen zijn uitgebloeid kun je het beste de bol eraf knippen. Volgend jaar komen de narcissen dan weer opnieuw tot bloei.
  • Tulpen kunnen een frisse uitstraling geven aan je tuin. Tulpen zijn makkelijk te combineren met andere buitenplanten en zorgen voor een gezellige sfeer. Tulpen houden over het algemeen niet van de volle zon. Tulpen kunnen daarom het beste deels in de zon en deels in de schaduw staan.
  • De Zonnehoed (Echinacea) is een vaste plant die mooi uitkomt op een kleiige ondergrond. De naam komt van het stekelige schubben die de plant in het hart van de bloem heeft. De zonnehoed groeit het mooiste in de volle zon en geeft een fijne, frisse uitstraling aan de tuin. De plant is verkrijgbaar in verschillende felle kleuren.

Slimme tips voor de hobby tuinder

Overweeg om een composthoop te beginnen in je tuin. Dit is gratis voeding voor andere planten. Daarnaast zorgt weer voor minder afval in de groene container. Bij het aanleggen van een composthoop is het belangrijk dat de ondergrond in contact staat met de bodem. De beestjes kunnen erop deze manier goed bij. Zorg voor gaas, hout of een andere omheining om het compost bij elkaar te houden. De compost wordt gebruikt om extra voedingsstoffen te bieden aan allerlei planten en bloemen.

Een fijne tuin heeft vaak ook een prettig terras. Na de winter kan deze wat groen gekleurd zijn door aanslag. Probeer dit zo goed als het lukt weg te spuiten met de hogedrukspuit. Het meest gebruikte schoonmaakmiddel is schoonmaakazijn of andere azijn. Schoonmaken lukt het beste met mooi weer. De azijn kan door de zon goed intrekken.

Onkruid is een van de grootste ergernissen van tuinliefhebbers. Helaas adviseren wij je om dit met de hand te verwijderen. Dit manier is ecologisch verantwoord en de meest effectieve manier. De wortels van het plantje worden namelijk volledig losgetrokken. Hierdoor is de kans kleiner dat het onkruid op deze plek terugkomt. Een andere oplossing voor onkruid is het gebruiken van een onkruidverbrander. Dit is geen permanente oplossing maar het onkruid wordt even verwarmt waardoor de cellen van de plantjes kapot gaan.

Na de winter kan het gazon vaak wel een opknapbeurt krijgen. Dit kan door het geven van een verzorgingsbeurt. Het is belangrijk om te maaien, te harken te beluchten en te bemesten. In deze volgorde kan het verbeteren van het gazon het beste uitgevoerd worden.

Veel tuinliefhebbers vinden het gezellig als er vogels op bezoek komen. De kans op vogels is groter als je veel verschillende bomen en struiken in je tuin hebt. Het liefst variëren deze van hoog en laag. Er bestaat dan een kans dat de vogels zich hier in gaan nestelen. Je kunt ook zorgen voor gangbaar ‘voedsel’ in je tuin zoals insecten, noten en zaden. Veel voorkomende vogels die je tegen kunt komen in de tuin zijn koolmezen, merels en roodborstjes.

Binnenplanten voor in het voorjaar

Naast de tuin kun je het huis ook opvrolijken met fleurige planten. Deze kun je het beste potten in een mooie binnen bloempot voor binnen. Voorbeelden van kleurrijke binnenplanten zijn:

  • Orchideeën zijn prachtige planten voor binnen. Deze plant bloeit het hele jaar maar geeft in de lente een extra vrolijk tintje aan je interieur. Zorg dat de orchideeën voldoende licht krijgen. Met de juiste verzorging kunnen ze jaren mee gaan.
  • De lente komt pas echt in huis met een paar Hyacinten. Deze plant geeft een prettige geur af waardoor je weet dat het voorjaar niet ver meer weg is. Het mooiste is om 3 á 4 Hyacinten bij elkaar te zetten. Koop daarom nooit één enkele Hyacint. De plant is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Er is altijd wel een kleur die bij jouw interieur past.
  • De vrolijke voorjaarsplant Primula, ook wel sleutelplant, brengt verlichting aan het einde van de winter. De plant wordt sleutelplant genoemd omdat de stelen over het algemeen kort zijn. De felle kleuren van de bloemen kunnen het interieur een fijne oppepper geven. De Primula is verkrijgbaar in allerlei kleuren namelijk roze, geel, wit, rood, bruinrood en paars. De plant heeft niet al te veel zon nodig waardoor een wat donkere plek de beste plek in huis is.