boomstronk

Heb je een boomstronk die je graag wilt verwijderen? Dan zijn er verschillende manieren om dit te doen. Je kunt ervoor kiezen om dit zelf te doen of deze klus uit te besteden aan een ervaren hovenier of boomverzorger. In deze blog vind je de twee meest gekozen opties en informatie over de kosten bij het verwijderen van een boomstronk.

Boomstronk frezen

De beste en snelste manier om een boomstronk te verwijderen is met het gebruik van een stobbenfrees. Dit is een machine die een zeer krachtige en snel ronddraaiend freeswiel bevat waarmee je de boomstronk en de wortels volledig kunt verpulveren tot houtsnippers. Deze snippers zijn vervolgens gemakkelijk weg te halen, maar je kunt er ook voor kiezen om ze te laten liggen aangezien ze kunnen verteren in de grond.

De stobbenfrees kan boomstronken tot wel 50cm diepte verwijderen. Afhankelijk van de nieuwe functie van het stuk grond waar de boomstronk zich bevond, bepaal je het benodigde aantal centimeters in diepte. Denk hierbij aan:

  • 20-30 cm: Bestraten
  • 25-30 cm: Graszoden
  • 30 cm: Beplanten
  • 40-50 cm: Schutting
  • 50 cm: Boom

Het is mogelijk om zelf de boom te frezen en een machine te huren. Dit vereist echter wel enige kennis en ervaring. Het is namelijk een gevaarlijke machine waar je niet zomaar even mee aan de haal kunt gaan. De meeste mensen kiezen ervoor om deze klus uit te besteden aan een hovenier, omdat de kosten voor het huren en uitbesteden ongeveer gelijk zijn.

Boomstronk uitgraven

Werk je liever niet met een gevaarlijke machine en wil je deze klus toch uitvoeren? Dan kun je ervoor kiezen om de boomstronk uit te graven. Hoe? Verwijder allereerst zoveel mogelijk straatwerk om de boom heen. Begin vervolgens een diepe en ruimte geul te graven om de boom heen. Probeer minstens 50cm diep te graven. Na het graven is het zaak om alle wortels door te zagen. Dit kun je doen met een recipro- of een kettingzaag. Wanneer de boomstronk volledig los is van alle wortelen, kun je de stronk verwijderen. Deze manier vereist een stuk meer geduld en spierkracht dan het uitfrezen, maar ook zo krijg je de boomstronk eruit.

Boomstronk verwijderen kosten

De kosten voor het verwijderen van een boomstronk verschillen, afhankelijk van de manier waarop je dit wilt laten doen. Een boomstronk laten frezen kost gemiddeld tussen de €50 en €100 incl. btw. Wanneer je een boomstronk laat uitgraven zit je gemiddeld tussen de €50 en €200 incl. btw. Dit prijsverschil zit hem met name in de tijd die het kost om de klus uit te voeren. Voor het laten verwijderen van een boomstronk kun je het beste een geschikte hovenier of boomverzorger inschakelen.