2020

Misschien voel jij je inmiddels ook een beetje een jojo. Ben je net een beetje gewend aan thuiswerken mag je weer deels naar kantoor. Is dat net een beetje in je ritme gekomen… Winkels open, dicht, toch weer open en ja hoor. 2020 was vooral het jaar van aanpassen dus.

 

Wat 2021 ons gaat brengen weten we uiteraard nog niet. Maar voor de meesten is 2021 het jaar van hoop. Hoop op een vaccin waardoor we weer naar buiten mogen. De winkels en horeca weer open mag en we weer met vrienden en familie mogen afspreken. Toch kunnen we niet ontkennen dat er inmiddels wel een en ander veranderd is. En sommige dingen daarvan zullen blijven. Zoals het nieuwe werken. Ook handenschudden zullen we voorlopig niet zo snel doen. Hoe integreren we deze nieuwe dingen in ons leven. Is het al genoeg ingesleten of moeten we er nog steeds aan wennen?

 

Introvert of extravert?

Onderzoek wijst uit dat er veel verschil is in hoe mensen reageren op de maatregelen en de manier van het eigen maken. Is het voor de  één een zegen dat er nu met nieuwjaar niet meer gezoend hoeft te worden, gaat de ander er aan onderdoor dat er bijna geen contact meer is. Ook is er een verschil tussen de groep introverte mensen en de extraverte types. Waar de één zich prima terug kan trekken en alleen kan zijn, is dat voor de ander de druppel tot depressiviteit. Hoe dan ook, het is voor iedereen aanpassen alleen de mate waarin is verschillend.

 

Het nieuwe werken

Hoe dan ook, binnen kantoor is er sowieso wat veranderd. Bedrijven hebben gemerkt dat elke dag op kantoor zijn niet meer nodig is. Ook lange afstanden rijden voor vergaderingen of gesprekken, lijkt in veel gevallen overbodig. Een deel zal zeker terugkomen maar een deel zal ook voorgoed online blijven gaan. En precies dat vraagt van de medewerkers flexibiliteit. Een goed kantoor is en zal belangrijk altijd blijven. En wat de eisen voor het kantoor zijn, zijn mede afhankelijk van het soort werk dat er uitgevoerd moet worden, welke en hoeveel klanten er ontvangen moeten worden en hoeveel collega’s er moeten werken. Toch zijn de eisen wel veranderd. Het in de cloud werken is nu heel gewoon waardoor er meer flexibele werkplekken nodig zijn die letterlijk en figuurlijk meer ruimte geven. Standaard computers zullen meer en meer vervangen worden door laptops en IPads.

 

De rugzak wordt je flexkantoor

In het werken gaan we terug naar onze schooltijd. De tijd waarin je elke dag je schooltas moest inpakken. De schooltas wordt nu een werktas. Een volwassen exemplaar van deze tijd dat past bij jou en je werk. Een praktische en milieubewuste Fjallraven kanken rugzak bijvoorbeeld of een van de prachtige hippe Legend tassen. Duidelijk is dat je voortaan een tas hebt voor je laptop en je papieren, een pen en alles wat je verder nodig hebt. Een tas, die voortaan de brug vormt tussen je kantoorplek en je thuiswerkplek.

 

Auto van de zaak

Of de auto van de zaak blijft, is ook een vraag. Aan de ene kant zal reizen noodzakelijk blijven en is het juist veilig en hygiënisch om dan niet met openbaar vervoer te reizen of om auto’s met collega’s te moeten delen. Toch zullen er minder kilometers gereden worden waardoor bedrijven opnieuw zullen bekijken of de zakelijke auto’s nog wel zo nodig zijn en of het financieel de beste oplossing blijft. Voor nu zijn er nog veel lopende contracten maar dat er nieuwe vormen van lease, huur of eigenaarschap aan zitten te komen, dat is wel duidelijk.