Kerst

Gaat jouw kerst- of nieuwsjaartraditie niet door dit jaar? Dan is het misschien gewoon tijd voor een nieuw traditie. Kun je niet naar de kerk voor de nachtmis, is het traditionele diner met de hele familie niet aan de orde of moest je de skivakantie skippen? En kan zelfs slenteren in de woonboulevards niet doorgaan? Geen nood. Wij geven je inspiratie voor een nieuwe traditie.

 

Misschien is het goede nieuws dat je nu niet twee dagen naar schoonouders hoeft? Of dat je niet uren lang stil hoeft te zitten. Maar ook al vinden wij onze manier van kerst vieren heel gewoon, in andere landen vieren ze kerst weer heel anders. Wij zochten voor jou tradities van over de hele wereld en wie weet zit er wel een leuke nieuw traditie voor jou bij.

 

Het kerstdiner op zijn Japans

Draait bij ons het diner bij een aantal om een traditioneel kerstdiner of uren lang gourmetten, houden ze er in Japan een andere gewoonte op na. Daar draait met kerst het eten vooral om drie letters: KFC. De mensen gaan daar massaal naar de Amerikaanse fastfoodketen voor “Kurisumasu ni wa kentakkii!” oftewel “Kentucky Met Kerstmis!” Deze traditie van het eten van “(gefrituurde) kerstkip” stamt uit 1974 van een marketingcampagne. Een goede campagne zo blijkt want nog altijd verkoopt KFC de meeste maaltijden op kerstavond. Dus check even of de Drive in bij jou in de buurt open is en je nieuwe traditie is een feit.

 

Populaire pudding

Hou je van pudding dan is deze traditie echt iets voor jou. In Slowakije en delen van Oekraïne voorspeld pudding namelijk je toekomst. De oudste man in de familie (dat zal dit jaar dan een van je gezin moeten zijn) gooit met kerst een eetlepel loksa-pudding tegen het plafond. Hoe meer de pudding blijft plakken, hoe meer geluk je zult krijgen. Ik weet niet of jij het plafond opnieuw witten op je lijstje hebt staan…

 

Rugzak om en skaten maar

Helaas kun je deze traditie niet helemaal uitvoeren omdat de kerken geen kerstmis mogen houden. Maar het idee willen we je niet onthouden. In de hoofdstad van Venezuela hebben ze namelijk een bijzondere manier om naar de kerstmis te gaan, namelijk op skates. En dat gaat zover dat zelfs in delen van de stad de straten worden afgezet zodat iedereen veilig naar de kerk kan skaten. Zie jij je al gaan met een Eastpak rugzak op je rug skatend door de straten?

 

Verboden cadeautjes

Cadeautjes zijn natuurlijk altijd leuk. Nou in China kun je daar mis mee gaan. Want daar is het bijvoorbeeld niet gepast om een boek of klok cadeau te geven. Het Chinese woord voor ‘boek’ klinkt namelijk hetzelfde als ‘verliezen’, iets dat je je vrienden natuurlijk niet toewenst. En ‘een klok geven’ klinkt hetzelfde als ‘een begrafenis regelen’. Zeker in dit jaar geen succes. Maar met een Ted Baker tas zou je daar wel scoren. Vind je deze tijd een beetje duur? Dan is even scoren via de Super Dry Sale natuurlijk wel de beste oplossing.

 

Bij heldere hemel…

Wanneer je cadeautjes uitpakt is ook overal anders. Is het een heldere hemel, dan kun je de gewoonte uit Oekraïne of Polen wel volgen. Daar is het tijdstip om met het openen van de cadeaus te beginnen in de sterren geschreven. Het jongste kind moet de hemel goed in de gaten houden en wachten tot de eerste ster verschijnt. Het moment waarop het eerste cadeautje opengemaakt mag worden.

 

Wat extra geluk voor 2021

Het is niet duidelijk waar de traditie vandaan komt, maar in heel wat landen wordt in de kerstboom een kerstbal in de vorm van een augurk ‘verstopt. Degene die hem vindt krijgt extra geluk in het komende jaar. Dat kunnen we wel gebruiken toch.