nieuwe jaar

Vind jij het na afgelopen jaar ook zo lastig om vol vertrouwen het nieuwe jaar in te gaan? Neem dan de Deense traditie over en spring vol vertrouwen letterlijk het nieuwe jaar in. Want wat is er nou beter dan met een lach aan iets beginnen?

 

Geen vuurwerk en geen feest met oud en nieuw? Wat wel, vraag je je misschien af. Wij hebben voor jou tradities van andere landen opgezocht die gewoon wel kunnen. Lees ze eens en wie weet spring jij dan in rode lingerie de bel luidend het nieuwe jaar wel in.

 

Music maestro

Geniet jij ook zo van de top 2000? Dan is deze nieuwe traditie je op het lijf geschreven. Geschikt voor degene met wie je de avond doorbrengt, maar ook online gewoon een optie. Kies voor alle aanwezigen een liedje uit. Het kan een tekst zijn waarmee je de ander iets toewenst maar ook een songtekst die centraal staat voor de vriendschap of juist een nummer om het jaar af te sluiten. Om beurt stuur of draai je een liedje (vooraf een playlist maken is ook een optie). Aan jullie of je nog een toelichting wil geven of het de tekst voor zich laat spreken. Dus laptop uit je laptoptas en liedjes zoeken maar.

 

Cadeauwensen

Bij deze nieuwe traditie geef je elkaar om middernacht een wenscadeautje. Het cadeau spreekt dus min of meer een wens uit. Gun jij de ander een jaar waarin ze weer kunnen reizen? Dan geef je bijvoorbeeld een mooie reistas of rugzak cadeau. Gun je iemand meer geld, dan een portemonnee verbeeldend. Hoop je dat de kleinsten weer wat vaker bij opa en oma mogen logeren, dan geef je een  Zebra logeertas. Op Social Deal vind je trouwens nog meer mooie cadeaus.

 

Springen in plaats van duiken

Deze Deense traditie is sowieso een aanrader. Gaat de Nieuwsjaarsduik niet door, wordt het nieuwe jaar induiken vervangen door het Deense springen. In Denemarken klimmen ze net voor middernacht op een stoel om er klokslag 12 vanaf te springen. Zo het nieuwe jaar in. Bij gebrek aan een stoel springen ze ook wel eens gewoon in de lucht. Wedden dat lachen gegarandeerd is.

 

Scherven brengen geluk

Nog een bijzondere Deense traditie is om op 31 december servieswerk kapot te gooien voor of tegen het huis van de buren. Hoe meer scherven je op de mat vindt, hoe meer geluk je zal krijgen in het nieuwe jaar. In Nieuw-Zeeland gebruiken ook keukengerei om het begin van het jaar te vieren. Alleen gooien ze daar niets stuk maar worden om middernacht potten en pannen tegen elkaar geslagen om de duistere geesten weg te jagen.

 

Gevaarlijker is de traditie in Zuid-Afrika. Volgens de traditie worden daar oude meubels uit het raam gegooid als symbool dat het oude over is en weg gaat, terwijl het nieuwe (jaar) ervoor in de plaats komt. Misschien kunnen we deze traditie beter in Zuid-Afrika laten.

 

De bel luiden

Ook in Japan hebben ze een bijzondere traditie om zonden te vergeven. In boeddhistische tempels wordt 108 keer de bel geluid. Japan kent 108 zonden en voor elke zonde wordt één keer de bel geluid. De Japanners geloven dat daarmee hun zonden zijn kwijtgescholden en ze met een schone lei het nieuwe jaar in kunnen.

 

Liefde, geld of gezondheid?

De Mexicanen hebben een heel andere traditie. Zij geloven er in dat de kleur lingerie of ondergoed dat je tijdens de jaarwisseling draagt, je geluk brengt. Draag je rood dan verlang je naar een nieuwe liefde. Rood staat daarbij voor een nieuwe vlam in je leven. Verlang je naar wat meer geld, dan draag je gele lingerie. En hoop je op een gezond 2021 dan kies je voor wit. Of combinaties ook werken, is niet bekend.