Zorgverzekering

Voordat je het weet is het zorgseizoen weer aangebroken: de enige jaarlijkse periode waarin we mogen wisselen van zorgpolis of zorgverzekeraar (12 november t/m 31 december). Daarom is het slim om nu alvast uit te vogelen wat je gaat doen. Hou je je huidige basisverzekering aan? Of kies je toch voor een ziektekostenverzekering die beter bij je past? We helpen je met het doorhakken van de knoop.

Welke verzekeringen bestaan er?

Er bestaan twee soorten zorgverzekeringen: een basisverzekering en een aanvullende verzekering. De basisverzekering is een verplichte zorgverzekering. Of je je ook aanvullend laat verzekeren mag je zelf bepalen.

Vanuit de basisverzekering krijg je de zorgkosten voor de belangrijkste zorg vergoed. Denk aan huisartsbezoeken, spoedeisende hulp in het ziekenhuis, geneesmiddelen en ambulancevervoer. Ook zaken als verloskundige zorg, psychologische hulp en anticonceptie (tot 21 jaar) worden meestal gedekt.

Als je hoge zorgkosten maakt en de basisverzekering te weinig dekking biedt, kun je voor een of meerdere aanvullende verzekeringen kiezen. Daarmee krijg je andere en/of ruimere vergoedingen. Een tandartsverzekering is de meest gekozen aanvullende verzekering. Maar er zijn ook aanvullende verzekeringen voor onder meer fysiotherapie en alternatieve geneeswijzen.

Welke zorgpolissen zijn er?

Er bestaan vier soorten polissen binnen de zorgverzekering: de restitutiepolis, naturapolis, combinatiepolis en basispolis. De verschillen tussen de diverse zorgpolissen hebben vooral te maken met de hoogte van de premie en de zorgverleners bij wie je terecht kunt.

Restitutie

Over het algemeen geldt: hoe hoger de premie, hoe meer keuzevrijheid je hebt. Met een restitutiepolis mag je helemaal zelf weten bij welk ziekenhuis of bij welke zorgverlener je je laat behandelen. De zorgkosten worden – mits niet onredelijk hoog – volledig gedekt.

Natura

In het geval van een naturapolis dien je rekening te houden met de geselecteerde zorgverleners waarmee je zorgverzekeraar contracten heeft. Als je je laat behandelen door een van de gecontracteerde zorgverleners, worden je zorgkosten volledig vergoed. Als je kiest voor een zorgverlener of ziekenhuis zonder contract, worden de kosten deels vergoed.Daar staat tegenover dat je minder premie betaalt. Bovendien kun je gewoon naar je eigen huisarts en, bij spoedeisende hulp, nog steeds in elk ziekenhuis in Nederland terecht – zonder daar zelf voor hoeven te betalen.

Combinatie

De combinatiepolis is een soort tussenvorm: deels heb je te maken met gecontracteerde zorgverleners, deels ook niet. Ofwel: soms wordt de zorg volledig vergoed en in andere gevallen van zorg moet je zelf iets bijleggen. In de polisvoorwaarden staat bij welke soort zorg je vrije zorgkeuze hebt en bij welke niet. Je hebt hiermee dus iets meer keuzevrijheid dan met een naturapolis, maar minder dan met een restitutiepolis.

Budget

Bij een budgetpolis heb je, net als bij een naturapolis, te maken met gecontracteerde zorgverleners. Zorgkosten bij een gecontracteerde zorgverlener worden eveneens volledig vergoed, maar slechts deels in het geval van een niet-gecontracteerde zorgverlener. Vergeleken met een naturapolis, biedt een budgetpolis een kleiner aanbod aan gecontracteerde zorgverleners. In ruil daarvoor betaal je een lagere premie.