DNA

Wist je dat je met een DNA test tot wel 1000 jaar terug kan in de tijd? Vaak ga je een DNA test uitvoeren omdat je achter bepaalde informatie wilt komen. Zo heb je bijvoorbeeld vaderschapstesten, maar ook broer-zus testen of familierelatie testen. Via zo’n test kun je inzicht krijgen of er bijvoorbeeld een erfelijke ziekte in de familie is of je aanleg hebt voor een bepaalde ziekte. Kortom: een onderzoek waar je goed over na moet denken en wat verrassende uitkomsten kan geven. Een aantal resultaten kun je hieronder vinden.

Familiehistorie

Ben je benieuwd waar je vandaan komt of waar je voorouders leefden? Dan kun je met een DNA test afkomst goed uit de voeten. Je kunt namelijk met een eenvoudige test verschillende bijzondere historie achterhalen. Je kunt bijvoorbeeld inzicht krijgen in welk dorp je voorouders vandaan kwamen, maar ook een nauwkeurige etnische afkomst test. De meeste resultaten zijn zelfs inclusief GPS-coördinaten waardoor je soms tot wel twintig kilometer nauwkeurig antwoord krijgt op de vragen waar je misschien al heel lang mee bezig bent. Hoe dit in zijn werk gaat? DNA-genealogie maakt gebruik van erfelijke informatie die ligt opgeslagen in elke cel van ons lichaam. Door het analyseren van deze overeenkomsten en verschillen kunnen we bepalen of er een verwantschap bestaat. Mocht deze verwantschap er zijn, kunnen er dus inschattingen worden gegeven in tijd of generaties. Je kunt eenvoudig via een thuistest wangslijm af nemen met behulp van een wattenstaafje.  Vervolgens stuur je dit op naar een geaccrediteerd laboratorium, en kun je binnen drie weken de interactieve uitslag ontvangen.

Erfelijke ziektes

Er is niet alleen familie stamboom te achterhalen met een DNA-test, maar je kunt ook achter zaken komen die je voorheen misschien niet had kunnen voorspellen. Met behulp van een diagnostische DNA-test kun je erachter komen of er kenmerken zijn van bepaalde erfelijke ziektes. Je kunt zo’n test bijvoorbeeld afnemen als je benieuwd bent wat de erfelijke oorzaak is van de ziekte en hoe het invloed heeft op je familie. De ontwikkelingen en mogelijkheden op het gebied van genetisch onderzoek worden steeds groter waardoor je zelf kunt beslissen of je deze ingrijpende keuze wilt maken. Zo kun je niet alleen jezelf testen op een eventuele erfelijke aandoening, maar ook je (ongeboren) kind. Deze beslissingen kunnen grote gevolgen hebben voor eventuele gezins- en familieleden, waardoor je goed over deze keuzes na moet denken. Een DNA-test kan wel voorspellen of er een ziekte aanwezig is, maar kan niet altijd de ziekte vaststellen.

Voorspellend DNA onderzoek

Met een diagnostische DNA-test kun je er dus achter komen of je een ziekte met je meedraagt, maar je kunt ook met een onderzoek voorspellen of er een aandoening is. Dit ligt net weer even wat anders, want deze test wordt afgenomen bij familieleden met een erfelijke ziekte zodat je inzicht kunt krijgen of je zelf ook de kans hebt dat deze ziekte zich kan ontwikkelen. Niet iedereen staat hier om te springen, omdat dit net zoals de andere test dit ingrijpende gevolgen kan hebben. Als bijvoorbeeld je vader of moeder een aanleg heeft voor een ziekte, dan is de kans 50% dat jij dit ook hebt. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan ziekten als verschillende vormen van kanker, maar ook bijvoorbeeld erfelijke hart- en nieraandoeningen. Het grote voordeel aan een DNA-onderzoek is dat je toekomst er misschien anders uit gaat zien en je gaat focussen op belangrijkere andere dingen. Mocht er een ziekte in het spel zijn, dan kun je wel tijdig anticiperen met controles en/of behandelingen.