Zomertuin

De zomer staat weer voor de deur. We kunnen lekker buiten zitten tot in de late uurtjes, een barbecue organiseren of lekker met de kinderen in de tuin spelen. Is jouw tuin zomerproof? Is dat bij jou niet in geval? Kijk je naar de tuin die vrij weinig uitstraling heeft en waar nog veel aan moet gebeuren? Lees dan snel verder, want wij geven je de beste tips om je tuin in te richten. Zelfs als je niet van tuinieren houdt of een kleine balkon of tuin hebt. Steek je handen uit de mouwen en ga aan de slag om jouw droomtuin waar te maken.

Inspiratie opdoen

Misschien heb je totaal geen inspiratie of ideeën hoe je je droomtuin voor je ziet. Geen paniek! Je kunt gewoon langs gaan bij een tuincentrum. Hier vind je alles wat je nodig hebt voor je tuin. Dat is vaak meer dan je van te voren had gedacht. Als je iets leuks vindt, maak er dan een foto van. Je ziet zoveel interessante dingen tegelijk. Je kunt na je bezoek altijd nog rustig nadenken over wat mooi bij elkaar staat en wat je graag in de tuin wilt hebben. Andere opties om inspiratie op te doen zijn: een tuin tijdschrift bekijken, het internet afstruinen (Pinterest) of een collage maken. Woon je met iemand samen? Laat elkaar zien wat je stijl is en zoek daarin een tussenweg, zodat beide smaken in de tuin terug te zien zijn.

Schoonmaken, opruimen en tuin aanpassen

Niet de aller leukste taken, maar wel nodig. Zeker omdat de tuin weinig aandacht heeft gekregen tijdens de winter. Maai het gras, haal het het mos eruit en maak de tegels weer mooi schoon met een hogedrukreiniger. Misschien wil je wel de hele tuin anders maken dit jaar. Ga je voor meer groen of juist voor tegels? Het voordeel van tegels is ideaal voor als je niet van tuinieren houdt. Af en toe moet je het onkruid ertussen weghalen. Zelfs dat kun je verminderen door onder andere kokend water over de tegels te gieten. Als je helemaal af wilt zijn van het onkruid, gebruik dan een worteldoek. Om de tuin toch nog wat groen te maken, kun je een klein stukje overhouden voor bloemen en planten. Nadelen van tegels zijn dat het water langer blijft liggen, omdat het minder goed weg kan komen. Ook houden tegels warmte vast, hierdoor stijgt de temperatuur in de tuin. Minder tegels en meer groen zorgt ervoor dat het regenwater in de bodem kan zakken en het grondwater aanvult. Wil je wel graag meer groen, maar niet veel in de tuin bezig zijn? Gebruik dan bodembedekkers (laagblijvende plantjes). Ze groeien breeduit en bedekken een groot oppervlak. De meesten bloeien in het seizoen.

Bloemen en planten

Zet bloemen en planten in de tuin als je meer kleur wilt creëren. Je hebt bloemen, vaste planten en klimplanten in verschillende maten en kleuren. Als je vaste planten in de tuin hebt, bloeien ze ieder jaar weer. Het voordeel van vaste planten in de tuin is, dat ze ieder jaar weer opkomen. Je hoeft daarom niet elke keer nieuwe planten in de grond te doen. Wil je meer groen in je tuin, maar het simpel houden? Kies dan voor bloemen die je in bloempotten, bloembakken of balkonbakken kunt zetten. Zo geef je de tuin meteen een andere uitstraling. Een ander idee is om je eigen groenten, fruit en kruiden te kweken als je er ruimte voor hebt. Plant fruitbomen of begin met je eigen moestuin. Dit vinden kinderen overigens erg leuk. Voor meer informatie en advies kun je altijd naar een tuincentrum gaan. Deze mensen weten alles wat te maken heeft met de tuin.

Tuinmeubelen kopen

Wanneer de basis er is, kun je met tuinmeubelen de tuin gezelliger en aantrekkelijker maken. Misschien wil je wel een nieuwe tuinset of loungeset, zodat je met meerdere mensen buiten kunt zitten, eten en praten. Of je bent op zoek naar een goede parasol. Zo kun je verantwoord de hele dag genieten van de tuin. Tevens is schaduw belangrijk voor jonge kinderen als ze buiten zijn en spelen, maar ook om de kans op verbranding te verkleinen. Een parasol geeft niet alleen bescherming, maar ook sfeer.

Kindvriendelijke tuin

Wanneer je kinderen hebt, is het van belang om de tuin kindvriendelijk in te richten. Kies het liefst voor een verharding die niet te hard en te glad is, want anders kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Een goede ondergrond voor kinderen zijn onder andere gras of boomschors. Een eigen stukje grond voor de kinderen is ideaal om een eigen plekje te maken waar ze hun gang kunnen gaan. Zet er wat kindertuinmeubels neer, een moestuintje of een zandbak. Ze kunnen op hun eigen gemak dingen verkennen en je kunt makkelijker grenzen aangeven waar ze mogen spelen.

Accessoires

Accessoires in de tuin, is dé manier om er één geheel van te maken. Denk bijvoorbeeld aan verlichting, kussens, een vuurkorf en buitenschilderijen. Er zijn zoveel materialen en voorwerpen die je in de tuin kunt plaatsen om het een persoonlijk tintje te geven. Je kunt er zelfs voor kiezen om dit in een bepaald thema te doen, zoals een strand of Ibiza stijl. Ben je creatief of heb je zin om iets te ondernemen? Kijk dan op internet naar DIY’s voor je tuin. Hier vind je genoeg ideeën om je tuin mee op te vrolijken door simpele en creatieve manieren.

Een kleine tuin of balkon

Het kan zijn dat je helemaal geen grote tuin hebt. Zelfs dan is het mogelijk om je kleine tuin of balkon leuk in te richten. Ten eerste prop niet te veel dingen in een kleine ruimte, want dan lijkt het erg rommelig. Houd het simpel. Zo lijkt de tuin ook groter en creëer je meer rust. Ten tweede ga voor groot in je kleine tuin. Kies grote tegels uit en grote bloempotten in plaats van kleine. Ten derde maak je zitruimte groot genoeg. Hierdoor ga je sneller naar buiten en maak je meer gebruik van je balkon of tuin. Tot slot: houd je van dieren? Hang bijvoorbeeld vogelhuisjes op, maak een tuinvijver of zet een waterschaal neer.