Autoruiten blinderen

Getinte ramen zijn stijlvol en praktisch

De getinte ramen van je kunnen heel stijlvol zijn, maar het is meestal ook de bedoeling dat ze een beschermende functie hebben. Getinte ruiten laten minder warmte binnen en je hebt minder last van de laagstaande zon. Getinte autoruiten zijn populair bij nieuwe auto’s. Als je achteraf op een folie op je autoruiten wilt laten aanbrengen zijn er een paar regels waaraan je je moet houden. In dit artikel beschrijven wij de belangrijkste informatie over de werkwijze, de voordelen en de kosten.

Je autoruiten laten tunen is leuk en mooi, maar is alles toegestaan

Je autoruiten tunen heeft voordelen, maar niet alles is toegestaan. Overtreding van de wetgeving kan leiden tot boetes of zelfs intrekking van je rijbewijs

Getinte autoruiten zijn niet alleen de moeite waard als optische blikvanger. Ze hebben ook veel praktische voordelen, zoals bescherming tegen warmtestraling en verblinding, waardoor veel autofabrikanten vaak sterker getinte ruiten als basisoptie bij de aankoop van een nieuwe auto. Er zijn echter ook verschillende opties voor het achteraf kleuren – en duidelijke wettelijke voorschriften over hoe en waar de verduistering mag worden geïnstalleerd.

Welke methoden zijn er voor het tunen van je autoruiten

Er zijn twee manieren om je ramen achteraf aan te tunen:

  • Het gebruik van getinte films is de meest gebruikte methode. Er zijn vele varianten van speciale films met verschillende kleuren, effecten, kleurschakeringen en beschermende functies. Net als bij het tunen van het koetswerk van je auto wordt de folie met speciaal gereedschap en in een zo stofvrij mogelijke omgeving aan de binnenzijde van de ruiten aangebracht. Alleen getinte films met een algemene typegoedkeuring mogen worden gebruikt. Wanneer je de folie laat plaatsen door een professional zal hij die meestal aanbrengen door gebruik te maken van een heteluchtblazer.
  • Raamvervanging is een zeer dure procedure. Hierbij worden de autoruiten verwijderd en vervangen door getinte originele ruiten van de fabrikant.

Dit zijn de voordelen van getinte ramen

Natuurlijk is op het eerste gezicht een tinting van de ruiten een optische verbetering van de auto. Maar er zijn nog veel meer redenen om de ramen te kleuren

Waarom zou je je autoruiten blinderen:

  • Warmtebescherming: Speciale zonwerende folies beschermen tegen infraroodstralen en zorgen voor een koeler klimaat in het interieur. Dit ontlast het airconditioningsysteem en vermindert het brandstofverbruik.
  • Verblindingsbescherming: Verblinding door zonlicht wordt gereduceerd. Ook ’s nachts is er bescherming tegen het verblindende licht van de koplampen van het achterliggende voertuig.
  • Bescherming tegen vervagen: Het interieur van het voertuig is beschermd tegen zonlicht.
  • Privacybescherming: Geen ongewenste inkijk van buitenaf.
  • Diefstalremming en verhoogde bescherming tegen inbraak.

Waarom moet je kiezen voor kwaliteit en professionalisme

Minderwaardig of slecht geplaatste folies kunnen negatieve en onveilige gevolgen hebben. Daarom moet je altijd kiezen voor kwaliteit en de tuning laten uitvoeren door een professional.

Dit kunnen de negatieve effecten zijn van minder goede of slecht aangebrachte folies:

  • Afhankelijk van de kleurgraad en het tijdstip van de dag kan de ruitverkleuring het zicht in de auto beperken. Vooral bij het achteruitrijden maakt een verduisterde achterruit het moeilijk om naar achteren te kijken.
  • Heet zicht rondom bij het manoeuvreren of parkeren kan ook in de schemering en in de nacht verslechteren; door een minder goede film zie je alleen goed vanuit het donker in het licht.
  • Afhankelijk van de kwaliteit van de folie en de coating kan het zicht door de folie enigszins wazig lijken. Daarom worden gesputterde films aanbevolen. Ze zijn duurder, maar gaan langer mee en bieden een duidelijker beeld.

Enkele belangrijke regels

De voorruit en de voorste zijruiten horen tot de ramen die belangrijk zijn voor het zicht. Dit betekent dat deze onbeperkt zichtbaar moeten zijn en niet mogen worden verduisterd. Op de voorruit is zelfs een doorzichtige film taboe, omdat deze de zichtbaarheid door bellen en golven kan vervormen.

Alle zijruiten vanaf de B-stijl naar boven en de achterruit zijn toegestaan.

Bovendien mag op de bovenrand van de voorruit een kleurstrook worden aangebracht die niet breder is dan tien centimeter.

Hoeveel kost het

De kosten van professionele foliekleuren zijn vooral afhankelijk van de uitvoerder, de kwaliteit van de autoraamfolie, het voertuigmodel en het aantal ramen. Voor een kleine auto kunt je rekenen op ongeveer 150 euro, voor een busje wordt meestal meer dan 350 euro in rekening gebracht.

Veel duurder is de complete vervanging: de prijs voor het wisselen van de ramen tegen getinte originele ramen begint bij ongeveer 600 euro.Dit kan gebeuren bij bedrijven die normaal ook de voorruit vervangen.

Zelf ramen tunen: geen goed idee

Zelf je autoruiten tunen is goedkoper, maar het is meestal een moeizame zaak met een onbevredigend eindresultaat. Een schone verfilming vereist speciale kennis, want zonder ervaring en manuele vaardigheden kunnen zich bubbels en rimpels vormen. In een professioneel gespecialiseerd bedrijf krijg je een perfect resultaat en ook garantie.

Kleuren en kwaliteitsverschillen van de films

De meeste mensen maken zich zorgen over hoe donker je tint moet zijn, maar belangrijker is de vraag: “Welke kwaliteit verwacht je? Over het algemeen hebben alle goede folies 99% UV-bescherming en zijn ze verkrijgbaar in verschillende kleurtinten. Een 5% gekleurde folie ziet er bijna exact hetzelfde uit als een 5% keramische folie, maar wat in de folie verwerkt is, is iets heel anders en wordt weerspiegeld in de kwaliteit in comfort en duurzaamheid.

Een 5% diepzwarte folie biedt een superieure bescherming van de privacy, maar parkeren in het donker is moeilijker. Met een 15% kun je ‘s nachts nog steeds goed zien! Overdag kun je door elke folie heen kijken. Vergelijkbaar met een zonnebril! Vaak worden combinaties gemaakt van kleurschakeringen zoals de achterruit met 15% medium en de zijramen met 5% diepzwarte folie.

De absolute high end oplossing is de nano coating. Ideaal voor gezinnen met kinderen / baby’s. De folie heeft een zeer hoge warmteafstoting. Ze bieden een kristalhelder zicht en zullen de doorverkoopwaarde van je auto niet verlagen. De kleurvastheid is gedurende jaren gegarandeerd.

Aluminium gemetalliseerde zonwerende folies zijn de middenklasse en het minimum voor iedereen die een minimumeis stelt aan kwaliteit en goede zonwering. Ze bieden goed zicht van binnen naar buiten. Ze zijn ook verkrijgbaar in verschillende kleurschakeringen.

Voor prijsbewuste mensen met een laag budget die geen groot belang hechten aan bescherming tegen de zon of die alleen een goede visuele bescherming willen zijn er basisfolie. De warmtereductie is relatief laag. Ze zijn niet aanbevolen als bescherming tegen de zon voor kleuters en baby’s.