Zonnepanelen

Zonne-energie technologie is technisch volwassen. De geïnstalleerde systemen zijn onderhoudsarm en hebben een lange levensduur, die wordt verondersteld minstens 25 jaar te bedragen. In vergelijking met fotovoltaïsche energie zijn ze ook efficiënter – met andere woorden, ze gebruiken de zonnestralen efficiënter. Een bijzonder hoog rendement kan worden bereikt als thermische zonne-energie op intelligente wijze wordt gecombineerd met condensatieketels of warmtepompen. Zonnepanelen hebben veel voordelen die we hieronder zullen uitleggen.

Geen andere warmtebron nodig in de zomer
Van ongeveer mei tot september kunnen de zonnepanelen zelfs in onze breedtegraden zoveel warmte oogsten dat de conventionele verwarming vaak uitgeschakeld kan blijven. De omzetting van zonnewarmte in koude is ook mogelijk.

Besparingen, zelfs in de winter
In het koude seizoen staan zonnepanelen niet stil. Met veel minder straling zorgt het er echter voor dat tot 20 procent op de kosten voor verwarming en warm water kan worden bespaard.

Overheidsfinanciering voor zonnepanelen
De staat ondersteunt kopers van zonnepanelen. In bestaande gebouwen is er 50 euro per vierkante meter collectoroppervlakte en minstens 500 euro per vierkante meter. Voor systemen die ook verwarming ondersteunen, is er echter minstens 2.000 euro of 140 euro per vierkante meter voor renovatie.

Nadelen van thermische zonne-energie en zonnepanelen

Er zijn ook nadelen verbonden aan zonnepanelen, die we hier zullen bespreken.

Veel warmte in de zomer, weinig warmte in de winter
Een nadeel van zonnepanelen is de afhankelijkheid van zonnestraling. Juist wanneer het nodig is – in het donkere seizoen van het jaar – levert het de minste warmte. Dus in ieder geval van oktober tot april kun je niet zonder een andere energiebron.

De “donkere” kanten
Sommige daken of woonwijken zijn niet geschikt voor zonnepanelen. Oorzaken kunnen de ongunstige “niet-zuidelijke” oriëntatie van de dakvlakken zijn – of ook hoge bomen of hoge gebouwen in de nabijheid, die door hun schaduwwerking de opbrengst van de plant nadelig beïnvloeden.

Zonnepanelen: Hoge initiële investering
Hoewel een systeem zichzelf in de loop van de tijd terugverdient, heb je veel geld nodig. Ondanks de overheidssubsidieprogramma’s blijft de aankoop een investering in zonnepanelen in het hoge viercijferige segment. Ben je benieuwd of zonnepanelen het gewenste rendement voor jouw woning opleveren? Neem dan contact op met Energie Control. Zij adviseren jou graag over de mogelijkheden.