Huis taxatie

Er zijn verschillende redenen om uw huis te taxeren. In dit artikel bespreekt Vesta Makelaars, een makelaar uit Almere wat een taxatie precies inhoudt. Een taxatie wordt namelijk wel is verwisseld met een bouwkundige keuring. Daarnaast beschrijven we wat er precies getaxeerd wordt en hoelang en hoeveel een taxatie kost.

Wat is een taxatie?

Een taxatie is een objectieve waardebepaling van onroerend goed, uitgevoerd door een deskundige taxateur of makelaar. In Jip en Janneke taal: Hoeveel is uw huis waard? Verschillende zaken hebben invloed op de waarde van uw huis. Die worden nader besproken. Het taxatierapport is eigenlijk gewoon de waarde van uw huis, zwart op wit. Een taxatierapport helpt bij het bepalen van de vraagprijs voor een woning en bij het verkrijgen van een lening als u een huis koopt. Ook belangrijk: een taxatie en een bouwkundige keuring zijn absoluut niet hetzelfde. De bouwkundige staat van een woning is wel onderdeel van een taxatie.

Redenen voor een taxatie:

Geen hypotheek zonder taxatierapport

De belangrijkste reden voor het aanvragen van een taxatie is het taxatierapport dat bijna altijd verplicht wordt gesteld door banken en andere gerespecteerde financiële instellingen voor de verstrekking van een hypotheek. Het rapport geeft de bank een inzicht of de aankoop van de woning wel een verstandige investering is. Banken en andere instellingen zullen geen hypotheek verstrekken als zij een te groot risico lopen.

De vraagprijs van uw huis bepalen

Als we vanuit een verkoop perspectief kijken, is een taxatie ook handig. Als u uw huis met een verkoopmakelaar verkoopt, heeft de makelaar vaak al een idee voor de verkoopprijs. Toch is het fijn om alsnog uw huis te taxeren. Het taxatierapport geeft u inzicht in de waarde van uw huis en helpt u een reële vraagprijs te vragen. Daarnaast kan het ook als een teken van goodwill blijken naar de potentiele koper toe. Zij hoeven dan geen externe taxateur erbij te halen, als het taxatierapport als beschikbaar is.

Hier kijkt de taxateur naar:

Interne checkpoints

 1. De grote van de woning: De inhoud en oppervlakte van de woning wordt opgemeten in kubieke en vierkante meters. Een groter huis is vaak meer waard dan een klein huis.
 2. Het bouwjaar van de woning: Een oud huis heeft vaak meer problemen met isolatie en de staat van onderhoud. Dit kan ervoor zorgen dat oudere huizen minder waard zijn dan nieuwbouw huizen.
 3. De staat van onderhoud: Een oud huis kan nog steeds in goede staat zijn. Of een huis in goede staat is, is te zien aan het uiterlijk van de woning. Een likje verf kan dus al de waarde verhogen. Het repareren van lekkende kranen, klemmende deuren en krakende vloeren helpt ook vaak. Daarnaast wordt gekeken naar de aanwezigheid van asbest en word de grond waarop de woning staat gecheckt.
 4. Het type woning en de indeling: Bent u de trotse eigenaar van een vrijstaande eengezinswoning of van een mooi appartement? Misschien heeft wel een villa of een studio. Het is logisch dat een eengezinswoning vaak een hogere waarde heeft dan een rijtjeshuis. Ook de indeling heeft invloed. Een open keuken is bijvoorbeeld een trend. Laat u uw huis taxeren op het moment dat deze trend helemaal in is, kan de waarde omhoog gaan.
 5. Het materiaalgebruik in uw woning: Van welke materialen uw woning gemaakt is, heeft invloed op de waarde. Kunststof, hout of staal?
 6. Fijne extra’s: Veel mensen kunnen een mooie voortuin of achtertuin waarderen. Heeft u allebei/ Dan is de waarde van uw woning al hoger. Tuinen zijn niet de enige extra’s, ook een balkon, een garage of een eigen parkeerplaats die bij de woning inbegrepen zijn, helpen de waarde.
 7. Het energielabel: Nederland moet duurzamer worden en dat doen we door het verminderen van gasgebruik. Dit wordt al verminderd door goede isolatie, bijvoorbeeld dubbelgals voor uw ruiten. Heeft u een dak vol zonnepanelen? Dat is zelfs beter!

Externe checkpoints

 1. De lokale huizenmarkt: De huizenmarkt heeft veel invloed op hoe uw huis getaxeerd wordt. Logisch natuurlijk. Na de crisis in de huizenmarkt na 2008 zijn taxateurs oplettender. Laat u uw huis taxeren op het moment dat de prijzen in de huizenmarkt stijgen dan kunt u erop rekenen dat de waardebepaling dit weerspiegeld. Ook de prijzen van de huizen bij u in de omgeving worden gebruikt als referentie.
 2. De omgeving en ligging van uw woning: Woont u in het hartje centrum, in de randstad? Uw huis is automatisch meer waard dan eenzelfde woning buiten de randstad. Dit heeft te maken met de beschikbaarheid van voorzieningen in de omgeving en hoe de bereikbaarheid is.
 3. De toekomst van de omgeving: Ook de nabije toekomst wordt bekeken. Heeft de gemeente plannen een nieuwe speeltuin bij u in de buurt te plaatsen? Dan is dat positief voor de waarde van uw woning. Windmolens kunnen de waarde verminderen. Ook met deze variabelen wordt rekening gehouden.
 4. De verplichtingen: Staat uw huis op eigen grond? Is er sprake van erfpacht of recht van overpad? Ook dit wordt opgenomen in het taxatierapport

De prijs van een taxatie en de tijdspan

Makelaars en taxateurs rekenen bijna altijd een vast bedrag. Dit bedrag ligt tussen de €250 en € 850. Soms wordt een percentage betaald van het getaxeerde object. Dit verschilt per taxateur. Let goed op wie u vraagt voor de taxatie van uw huis en hoe de kosten in elkaar zitten. Als u van plan bent een villa te verkopen en daar een percentage van moet betalen, kan dit oplopen. In dat geval is een taxateur met een vast afgesproken bedrag slimmer. Een taxatie is vaak binnen een of twee weken gedaan. Dit verschilt per woning. Een villa kost meer tijd dan een appartement wegens de grootte van het pand. Of uw woning in goede staat is, maakt ook een groot verschil

Taxatie nodig Almere

Bent u opzoek naar een taxateur in Almere? Wij van Vesta Makelaars helpen u hier graag bij!