Tuin laten aanleggen

Je hebt een nieuw huis gekocht en nu is het tijd om een nieuwe tuin aan te laten leggen. Maar heb je geen idee wat daar allemaal bij komt kijken? In dit artikel hebben we de belangrijkste stappen voor je op een rijtje gezet.

Wat voor soort tuin wil je

De eerste stap is het bepalen van het soort tuin dat je wil hebben. Er zijn veel verschillende stijlen beschikbaar, denk bijvoorbeeld aan een klassieke tuin, een landelijke tuin, een moderne tuin of een tuin met een thema zoals een Japanse of Mediteraanse tuin. Daarnaast zijn er ook andere afwegingen die je kunt maken, wil je bijvoorbeeld een onderhoudsarme tuin of een kindvriendelijke tuin?

 

Er is dus heel veel te kiezen, en dat kan best lastig zijn. Het is dan ook een goed idee om eerst wat inspiratie op te doen om te zien wat je nu eigenlijk wel en niet mooi vindt. Zo kun je bijvoorbeeld in je eigen omgeving rondkijken naar tuinen van andere mensen, en uiteraard kun je ook online veel inspiratie opdoen.

 

Tenslotte kun je er ook voor kiezen om een tuinontwerp te laten maken door een hovenier, tuinontwerper of tuinarchitect. Hierbij kun je profiteren van de ervaring en ideeën van de ontwerper, en bovendien kan het tuinontwerp ook dienen als een blauwdruk tijdens de daadwerkelijke aanleg van de tuin, wat veel problemen kan voorkomen. En vaak is het bij veel hoveniers ook nog eens zo dat je niet voor een tuinontwerp hoeft te betalen als je ook de uitvoering aan de hovenier gunt.

Voorbereidende werkzaamheden

Nu het duidelijk is wat het eindresultaat gaat worden is het tijd voor de voorbereidende werkzaamheden. Dit begint met het leeghalen van je tuin en het afvoeren van het afval. De volgende stap zijn grondwerkzaamheden zoals het afgraven van je tuin, egaliseren van de grond voor de aanleg van bestrating of een gazon, en eventueel het uitgraven van een vijver.

Uitvoering

Nadat de voorbereidende werkzaamheden zijn afgerond kan er gestart worden met het aanleggen van de nieuwe tuin. De werkzaamheden in deze fase zijn natuurlijk grotendeels afhankelijk van het soort tuin dat je voor ogen hebt, maar enkele voorbeelden van zaken die in deze fase uitgevoerd zullen worden zijn:

 

  • Het aanbrengen van beplanting.
  • Het leggen van bestrating en sierbestrating zoals een terras, oprit of tuinpad.
  • Het plaatsen van tuinafscheiding, zoals een schutting, haag, heg, tuinhek of hekwerk.
  • Het leggen van graszoden voor een gazon of het leggen van kunstgras.
  • Het maken van een vijver.
  • Het bouwen of plaatsen van bouwkundige elementen zoals een pergola, overkapping, veranda, tuinhuis of schuurtje.
  • Het installeren van een sproeisysteem of automatische tuinberegening.
  • Het aanleggen van tuinverlichting en andere buitenverlichting.

Oplevering en inrichting

Nadat de aanleg van de tuin is afgerond is de laatste stap het inrichten van de tuin. Denk hierbij aan zaken zoals tuinmeubels, een parasol, bloempotten en andere accessoires om je tuin de finishing touch te geven.

Onderhoud

Nu je nieuwe tuin helemaal af is, is het tijd om ervan te gaan genieten. Maar om te zorgen dat je dit ook de komende jaren kunt blijven doen is het wel van belang om de tuin goed te onderhouden. Denk hierbij aan zaken zoals gras maaien, sproeien, bemesten, onkruid verwijderen, snoeien van bomen, hagen, heesters en vaste planten, het reinigen van bestrating, en onderhoud aan bouwkundige elementen zoals het schilderen van een schutting of pergola.

Tot slot

Zoals je hebt kunnen lezen komt er nog best wel wat kijken bij het aanleggen van een nieuwe tuin. Als je zelf handig bent zul je de meeste klussen wel zelf uit kunnen voeren, maar mocht je niet zo’n klusser zijn dan is het waarschijnlijk een goed idee om de hulp van een professional in te roepen. Mocht je dit overwegen, neem dan eens een kijkje op Hovenier.nl, daar kun je eenvoudig zoeken naar een hovenier bij jou in de buurt.