De meeste senioren kennen het waarschijnlijk wel: je bent een stukje ouder geworden en alles begint te kraken en zijn mankementen te vertonen. Zo ook vaak het gehoor. Waar je vroeger geen enkele problemen had met het luisteren van muziek, kijken van televisie en het praten met andere mensen, kan het zijn dat dat nu lastiger is omdat je niet meer alles duidelijk hoort. Merk je dat je sommige dingen niet meer goed verstaat en het volume van de radio en tv steeds harder zet? Dan is het wellicht tijd om een afspraak te maken met een deskundige om een gehoortoestel te laten aanmeten! Het is echt niet nodig om rond te blijven lopen met gehoorproblemen.

Naar de audicien

Je kunt altijd vrijblijvend en vaak gratis een afspraak maken bij een audicien, maar natuurlijk kun je ook gewoon naar de huisarts voor een eventuele doorverwijzing naar een keel-, neus- en oorarts om te onderzoeken of er sprake is van gehoorschade. Vervolgens ga je waarschijnlijk alsnog naar een gehoordeskundige voor het aanmeten van het gehoortoestel, maar met een verwijzing kun je vaak het gehoortoestel vergoed krijgen bij de zorgverzekering.

Een audicien voert eerst een gehoortest bij je uit en stelt op basis daarvan een plan van aanpak op. Tijdens de gehoortest worden bepaalde tonen afgespeeld via een koptelefoon, om er achter te komen op welke tonen je wel en niet reageert.

De aanschaf van een gehoortoestel

Voor senioren zijn de zorgkosten vaak al hoog genoeg, dus is het fijn als de gehoortoestellen niet te veel hoeven te kosten. Zoals hierboven al genoemd werd, kun je met een doorverwijzing van de huisarts vaak al een groot deel van de kosten vergoed krijgen bij de zorgverzekeraar. Vaak wordt 75% van de kosten vergoed uit de basisverzekering, en soms nog de overige 25%, de zogenoemde eigen bijdrage, uit een eventuele aanvullende verzekering.

Bij sommige audiciens hoeft u zelfs helemaal niets te betalen voor uw hoortoestellen! Dat is natuurlijk helemaal fijn, want in de meeste gevallen zijn er niet één maar wel twee hoortoestellen noodzakelijk om weer goed te kunnen horen.