Vuurwerkverbod

Vuurwerk. De meningen hierover zijn zeer verdeeld. De één heeft er een gruwelijk hekel aan, terwijl de ander het juist weer een mooie, jaarlijkse traditie vindt. Doordat er veel overlast veroorzaakt wordt komt het woord ‘vuurwerkverbod’ steeds vaker naar voren. Elk jaar vallen er weer gewonden en is de schade in sommige steden groot. Ook is vuurwerkgeweld iets wat steeds vaker voorkomt. Sommige mensen pleiten dus voor een vuurwerkverbod, maar is dit wel realistisch?

Niet te handhaven

Eén van de grootste ‘bottlenecks’ van een vuurwerkverbod is  de handhaving ervan. Zoals je je kunt voorstellen is dit niet te handhaven. In heel Nederland wordt er vuurwerk afgestoken. Voor de politie dus een onmogelijke taak om dit te handhaven. Hier is simpelweg niet genoeg personeel voor, laat staan de kosten die dit met zich meebrengt. Er moet dus een andere oplossing komen.

Gemeentelijke vuurwerkshow

Omdat handhaving een lastig onderdeel is proberen ze het op een andere manier. Het idee voor een (professionele) vuurwerkshow werd zo geboren. Op deze manier kan het op gecontroleerde en veilige wijze afgestoken worden en kan iedereen, die hierin geïnteresseerd is, komen kijken. Maar ook werd dit plan niet met open armen ontvangen. Wat betreft vuurwerk Amsterdam bijvoorbeeld, gaf ruim 80% aan het thuis te willen vieren met vrienden en familie in plaats van een gemeentelijke vuurwerkshow.

Gesprek aangaan

Vuurwerk is met name populair onder kinderen en jongeren. En dan hebben we het meestal niet over kindervuurwerk. Het meeste vuurwerk dat voor overlast zorgt is zwaar knalvuurwerk, met name het illegale. Men kan namelijk gemakkelijk over de grens rijden naar bijvoorbeeld Polen, de plek waar ze het meest zware vuurwerk verkopen. Daarom probeert de gemeente Amsterdam om in gesprek te gaan met jongeren over hoe Oud & Nieuw ‘anders’ gevierd kan worden dan nu. Hierbij gaat de voorkeur van de gemeente uiteraard naar gecontroleerd afsteken en minder zwaar vuurwerk. Echter, wat uit deze gesprekken komt is nog een vraagteken natuurlijk.