Hoe lang doe je met de accu van je elektrische fiets

Een elektrische fiets is heerlijk, maar de accu van zo’n fiets gaat geen eeuwen mee. Vroeg of laat ga je merken dat je minder lang kunt fietsen op een opgeladen accu. Dat is dan ook normaal en onvermijdelijk, maar er zijn wel dingen die je kunt doen om de accu langer mee te laten gaan. Lees hier welke dingen dat zijn.

 

Vijf tips om de levensduur van je accu te bevorderen

 

  1. Laad de accu niet onnodig op. Als de accu na een dag nog voor twee derde is opgeladen, wacht dan nog een dag tot je hem aan de stroom legt. Je zult merken dat dit de accu veel goeds doet.

 

  1. Laat de accu nooit volledig ontladen en opladen. Het is namelijk slecht voor de batterij als hij helemaal leeg is. Mocht het toch gebeuren, laad hem dan zo snel mogelijk op. Stop met opladen als de batterij ongeveer 90% is.

 

  1. Ben je van plan om de fiets een tijdje niet te gebruiken? Probeer toch de accu regelmatig te laten werken. Ze vinden het vaak namelijk niet leuk als ze voor een langere periode niks staan te doen. Zorg er ook voor dat de accu niet leeg raakt.

 

  1. Staat jouw elektrische fiets buiten gestald en is het buiten erg koud? Neem de accu dan mee naar binnen en laad hem op bij kamertemperatuur. Pas zodra je op de fiets stapt neem je de accu weer mee naar buiten. Accu’s kunnen namelijk niet zo goed tegen kou.

 

  1. Naast kou houdt een accu ook niet van hitte. Staat de fiets de hele dag in de zon? Neem dan ook de accu weer mee naar binnen en bewaar hem op een koele plek. Een temperatuur rond de 20 graden is ideaal.

 

Is de accu niet meer te redden?

 

Het kan natuurlijk zijn dat je al het punt hebt bereikt dat de accu minder goed werkt. Je kunt het aanschaffen van een nieuwe accu overwegen, maar een voordeligere optie is accu revisie. Je laat specialisten jouw fiets accu repareren voor de helft van de prijs van een nieuwe accu. Dat klinkt natuurlijk ideaal. Veel onderdelen van jouw accu worden opnieuw gebruikt, enkel de cellen in de accu worden vervangen. Dit maakt dat dit ook nog eens milieuvriendelijk is. Wanneer je de accu weer terugkrijgt is de accu als nieuw en kun je er weer lang mee fietsen.