Veilig klussen doe je zo - DIY

Nu het weer beter wordt en de zomer in aantocht is, wil je je tuin of balkon in orde hebben. Hier komen klusjes bij kijken die niet zonder gevaar uitgevoerd kunnen worden. Om het klussen zo veilig mogelijk te maken, hebben we een aantal tips en tricks voor je verzameld. Zo kun je met een gerust hart je taken volbrengen en ongestoord de zomer door.

 

Klussen op een veilige manier

Dat veiligheid belangrijk is, staat als een paal boven water. Toch zijn er jaarlijks nog talloze ongevallen en komen er meer dan 20.000 mensen op de Spoedeisende Hulp terecht. Juist daarom is het belangrijk om je goed voor te bereiden op je klus. Neem veiligheidmaatregelen als een veiligheidsbril, handschoenen of een helm en voorkom een ongeval.

 

Veiligheidskleding en accessoires

Bij bepaalde klussen heb je extra bescherming nodig. Zo heb je bij het leggen van nieuwe tegels kniebeschermers nodig om je knieën niet te beschadigen. Ga je met het plafond aan de slag, is een helm een handig accessoire om te hebben. Om het schuren zo stofvrij mogelijk te maken, maak je gebruik van een Festool stofzuiger. Welke klus je ook uitvoert, het is belangrijk om veiligheid voorop te zetten.

 

Het juiste gereedschap

Niet alleen veiligheidskleding en accessoires zijn belangrijk. Ook het gereedschap waarmee je werkt, heeft invloed op hoe veilig je klust. Kies voor kwalitatief goed gereedschap om de kans op ongelukken te verkleinen. Flex gereedschap gaat lange tijd mee, kan gemakkelijk gebruikt worden en is duurzaam. Door voor Flex gereedschap te kiezen, kies je voor kwaliteit én veiligheid.

 

Overige tips om veilig te klussen

Naast het nemen van maatregelen om je veiligheid te garanderen kun je op nog meer dingen letten om de veiligheid te vergroten. Begin altijd uitgerust aan een klus om volledig gefocust te zijn. Vermijd het dragen van losse kleding en draag stevige schoenen. Zorg voor een opgeruimde werkplek om overzicht te behouden en zorg altijd voor kwalitatief goed gereedschap dat tijdig vervangen is. Ten slotte is het belangrijk om op een goed verlichtte plek te werk te gaan.

 

Wat je ook voor klus uit moet voeren, het is belangrijk om goed voorbereid aan het werk te gaan. Lees je in om niet voor verrassingen te komen staan, zorg voor de juiste kleding, heb voldoende en kwalitatief goed gereedschap en wees goed voorbereid.