Je auto totall loss is niet niks. Er zijn verschillende manieren waarop een auto total loss kan raken. Brand, water en/of een ernstig ongeval met een ander voertuig of dier zijn de meest voorkomende redenen waardoor een auto total loss wordt verklaard. Hoe dan ook, het is altijd vervelend om mee te maken. Heb je er wel eens over nagedacht wat te doen als je auto total loss raakt?

Economisch of technisch total loss
Er zijn twee soorten total loss: economisch total loss of technisch total loss. Een voertuig is economisch total loss als het repareren ervan duurder is dan wat het voertuig zelf waard is. Technisch total loss is indien het voertuig zo’n dergelijke schade heeft opgelopen dat het niet eens meer te repareren valt.

Wat te doen?
De eerste stap is het alarmnummer bellen (indien je daar nog toe in staat bent). Het voertuig zal afgevoerd moeten worden naar bijvoorbeeld een garage of bergingsplek. Nadat je de schade bij je verzekeringsmaatschappij gemeld hebt zal een expert onderzoek plegen en bepalen of het voertuig total loss is of niet. Je kunt de auto dan bij de garage laten. Het wordt dan gezien als een sloopauto. Je kunt zelf ook de sloopauto aanbieden aan een opkoper. Misschien kunnen er bepaalde onderdelen nog gebruikt worden. Als er nog onderdelen zijn die niet kapot zijn, kun je er nog in ieder geval iets voor terugkrijgen. Dat geld kun je dan weer gebruiken om een tweedehands auto aan te schaffen.

Tweedehands auto kopen
Je auto is total loss verklaard en je hebt nog wat geld kunnen krijgen voor wat onderdelen. Dit geld kun je steken in een tweedehands auto. Je hebt al genoeg meegemaakt, dus let hierbij goed op een aantal dingen. Een paar gouden regels:

– Als het te mooi is om waar te zijn, is dat vaak ook zo
– Altijd de officiële gegevens controleren
– Even onder de motorkap kijken
– Kijk of er lampjes branden die niet horen te branden
– Maak altijd een proefrit
– Wees nooit geïntimideerd door de verkoper