Het analyseren van de rentabiliteit en de populariteit van gerechten. Er wordt gekeken naar welke gerechten je het beste op de kaart kan zetten zodat jouw restaurant het meeste omzet kan maken. Er wordt steeds meer en meer aan menu engineering gedaan omdat het de ideale manier is om het meeste uit je zaak te halen. Het bepalen van het menu heeft natuurlijk wel invloed op de keuken. Je zal je enigszins moeten aanpassen aan wat momenteel erg in trek is.

Voordelen

Het analyseren van je menu heeft natuurlijk allerlei voordelen. Het grootste voordeel is dat er nauw bekeken wordt welke samenstelling de grootste kans op slagen heeft. Door dit te doen heb je minder kans op verlies of zelfs faillissement. Je zal zien dat de omzet al snel zal verhogen en meestal is dit met een 10 tot 15%.

Hoe begin je eraan?

Er zijn voornamelijk twee gegevens waar je op moet letten tijdens het analyseren. Als eerste kijk je naar de rentabiliteit van een gerecht, dat wil zeggen dat je kijkt wat het kost om een gerecht te bereiden en vervolgens kijk je naar de prijs dat je ervoor vraagt om zo een winstmarge vast te leggen. Daaruit kan je afleiden welke gerechten het meest rendabel zijn en welke leiden tot het meeste verlies.

Vervolgens kijk je naar de populariteit van een gerecht. Dit kan natuurlijk sterk afhangen van het seizoen, daarom is het aangeraden dit in bepaalde periodes opnieuw te doen. Je gaat dus na hoeveel de gerechten in een bepaalde periode worden besteld.

Als je dit gedaan hebt dan kan je de gerechten classificeren. Zo kan je bijvoorbeeld gerechten die rendabel en populair zijn sterren geven, strijdpaarden zetten bij populaire gerechten die niet echt rendabel zijn, puzzels gebruiken voor zeer rendabele gerechten die niet echt populair zijn en honden voor gerechten die noch populair zijn. Op basis van deze classificatie kan je je menu opnieuw samenstellen.
De sterren kan je eruit laten blinken en een hoofdrol laten spelen. Voor strijdpaarden kan je kijken of je een nog rendabelere oplossing vindt voor de gerechten en bij puzzels kan je gaan kijken waarom deze gerechten niet populair zijn. Honden laat je beter volledig uit je menu.