hiel

De hiel doet pijn als je erop stapt, alsof er een spijker in de voetzool vastzit? Vaak zit achter deze hielpijn fasciitis plantaris verborgen. Ongeveer tien procent van alle Nederlanders heeft er minstens een keer in zijn leven last van. Maar maak je geen zorgen! Met de juiste therapie kan het behandeld worden zonder operatie of medicatie.

Wat zijn de symptomen

Veel getroffen mensen voelen helse pijn in hiel.. Het voelt vaak alsof er bij elke stap een spijker in de voet wordt gestoken. Bovendien beschrijven patiënten, naast een typische drukpijn, vaak een ’s morgens “verminderende pijn” na het opstaan. De pijn neemt meestal af in de loop van de dag, maar wordt weer veel sterker als de voet onder stress staat. Bij hielpijn kunnen patiënten de voet niet meer goed rollen of belasten. Vooral patiënten die veel moeten rechtstaan tijdens het werk n worden geplaagd door de indringende, diepe pijn in de achterste zool van de voet.

Wat is fasciitis plantaris

Het wordt vaak een hielspoor genoemd en is een benige uitwas die zich op het hielbeen vormt en problemen veroorzaakt.. Niet elke doornige botgroei veroorzaakt ook problemen. Patiënten met ernstige drukpijn in het hielbeen worden echter vaak gediagnosticeerd met faciitis plantaris. Dit betekent: ontsteking van de voetzool. De zogenaamde plantaire pees een grote peesplaat op de voetzool en strekt zich uit tussen het hielbeen en de gewrichten van de tenen. Op verschillende plaatsen in het hielbeen kunnen bot-uitlopers ontstaan.

Behandeling van fasciitis plantaris

De volgende behandelingsmogelijkheden uit de klassieke geneeskunde worden in de volgende paragraaf toegelicht. Deze behandeling helpen maar hebben niet altijd een blijvend goed resultaat.

Inlegzolen

Deze inlegzolen zijn zo geknipt dat er een gat in de voetzool zit waar het hielspoor zich bevindt. Dit betekent dat het hielspoor in de lucht zweeft en geen problemen of pijn meer veroorzaakt. Over het algemeen is niet alle schoeisel geschikt voor een hielspoor. Schoenen met een bijzonder zachte zool zijn voor veel patiënten comfortabeler. Inlegzolen verlichten echter alleen de pijn, maar zelfs dat is niet altijd het geval. De oorzaak van het spoor blijft.

Medicijnen en injecties

De snelste manier om je van de pijn te verlossen is een injectie met een cortison. Maar je moet weten dat cortisonen je pezen op de lange termijn beschadigen, zodat ze kunnen scheuren. Letsels kunnen ook optreden als de injecties te dicht bij de pees liggen. Dus op de lange termijn is de schade groter dan de winst. Daarom is het beter om eerst oefeningen te proberen.

Schokgolftherapie

Een behandeling met schokgolftherapie duurt ongeveer twintig minuten. De patiënt ligt op zijn rug en het apparaat is bevestigd aan de hiel. Per behandeling worden in totaal ongeveer 3800 schokgolven gegeven. Uit onderzoek is gebleken dat de pijn in de hiel bij het opstarten in de ochtend verbetert. Bij schokgolf therapie moeten de pijnreceptoren in de voet worden getriggerd en dus geïmmobiliseerd.

Fysiotherapie

Net als bij alle oefeningen is het doel hier om de spieren en pezen op de voetzool te rekken. De oefeningen worden meestal geïnstrueerd door een fysiotherapeut en moeten dan door de patiënt thuis zelfstandig worden voortgezet. Wanneer deze behandeling door je arts is voorgeschreven zal de juiste zorgverzekering ook een deel van de kosten terug betalen.

Sommige oefeningen werken contraproductief bij fasciitis plantaris

Enkele websites van pseudo-therapeuten raden oefeningen aan die een tegenovergestelde werking hebben. Hun bedoeling is de bijhorende materialen en eventueel de handleiding aan te kopen op het internet. Daarom raden we je aan volgende oefeningen niet te doen voor de behandeling van fasciitis plantaris.

Oefeningen om te vermijden:

  • de kuiten uitrekken
  • de voetzolen rekken
  • rolmassage met een mini-roller
  • rolmassage met een bal

Enkele van deze oefeningen kunnen nuttig zijn voor stretching of voor de behandeling van andere aandoening. Je mag er zeker niet op ingaan om te proberen de pijn door je fasciitis plantaris te verbeteren. De kans is groot dat het probleem nog groter wordt. Alleen de oefeningen en het advies voorgesteld door een deskundige overfasciitis plantaris kunnen voor een permanente oplossing zorgen van je pijnlijk probleem