private lease

Private lease en de voordelen

Bij leasen denk je al gauw aan leasen voor een bedrijf. Maar tegenwoordig kunnen particulieren ook tegen een compact maandtarief een auto huren. Het voordeel is dat alle kosten inclusief zijn en je weet waar je aan toe bent. Maandkosten voor de lease, onderhoud en wegenbelasting zijn in een lease plan verwerkt waarbij je een vooraf afgesproken aantal kilometers per jaar rijdt. De premie is gebaseerd op het aantal kilometers per jaar dat je verwacht te rijden. De kosten voor afschrijving, inruilprijs en inruilwaarde zijn voor het leasebedrijf. Het grote voordeel is dat je in een splinternieuwe auto rijdt en geen hoog bedrag in een keer moet neerleggen zoals bij het kopen van een auto. Tevens hoef je geen borg te betalen en is het maandbedrag wat je betaald duidelijk. Indien je zelf nog over een oude auto beschikt kun je deze ook inruilen. Je kunt ook een elektrische auto privé leasen. Voordeel is dat deze auto’s gloednieuw zijn en veel duurzamer voor het milieu dan benzine of diesel auto’s.

BKR registratie als je een auto wilt leasen

Bij een hoogwaardig leasebedrijf met het keurmerk “Private Lease” wordt een BKR check uitgevoerd om te kijken of je geen schulden hebt. Teveel openstaande leningen kunnen er soms ook voor zorgen dat men niet kan leasen. Een negatieve notering is ongunstig omdat deze vijf jaar bij de BKR blijft staan. Dit kan komen door bijvoorbeeld te lang rood staan bij de bank, niet tijdige afbetaling van een mobiele telefoon boven de 250 euro, een achterstand met een doorlopend krediet of hypotheek schulden. Een studieschuld of lening bij kennissen of familie wordt niet bij de BKR geregistreerd. Bij een privé lease wordt 65% van de totale prijs van de auto bij de BKR vermeld. De verhuurder van een auto gaat meestal geen overeenkomst aan als de achterstand nog binnen de 5 jaar is vermeld.

Inkomensvereisten om een auto te kunnen leasen

Naast dat er een BKR check plaatsvind wordt er ook gekeken naar het inkomen. Het is belangrijk dat men een vast en duurzaam inkomen heeft afhankelijk van het type contract of uitkering. Een uitkering is geen rede voor afwijzing mits de uitkering maar voor vast is en niet tijdelijk, dit kunnen onder anderen een WIA, WAO, WAJONG of IVA uitkering zijn en ook pensioen en AOW tellen mee. Ook een uitzendcontract komt in aanmerking. Pas bij minimaal fase B omdat men dan een contract voor onbepaalde tijd heeft als uitzendovereenkomst. Een vast contract voor onbepaalde tijd komt altijd in aanmerking mits aantoonbaar. Een 0 uren telt niet mee. Ook een fase A uitzendcontract wordt niet geaccepteerd omdat deze een uitzendbeding heeft, wat wil zeggen dat de werkgever en werknemer de arbeidsovereenkomst zonder voorwaarden per direct kunnen beëindigen en tellen daarom niet mee als duurzaam inkomen om een auto te kunnen leasen. Tot slot geld studiefinanciering, een bijstandsuitkering en WW-uitkering niet mee als duurzaam inkomen omdat ze tijdelijk zijn. De gemiddelde prijs voor een private lease is 250-400 euro. Het is daarom belangrijk om aan de betalingsverplichting te kunnen voldoen.

Werkwijze en stappenplan voor private lease

Men kan bij het leasebedrijf een auto online helemaal naar wens samenstellen. Men krijgt dan modellen en merken per mail waar men uit kunt kiezen voor het gekozen budget. Een adviseur begeleid tijdens het hele aankoop proces. Financiële en persoonlijke informatie worden verzameld om tot een goed lease-plan te komen en waarbij er wordt gekeken naar de draagkracht. Ook wordt het contract gezamenlijk om tafel netjes doorgenomen en weet men waar hij aan toe is. De consument heeft recht op 14 dagen bedenktijd, het zogeheten herroepingsrecht. Men kan dus van de aankoop afzien als hij zich bedenkt zonder extra kosten. De contracten kunnen dan thuis worden ondertekend. Indien ondertekend ga je definitief de lease overeenkomst aan voor het vooraf bepaalde aantal maanden. Indien alles rond is mag de adviseur de sleutels overhandigen kan je gaan rijden in een gloednieuwe auto.

Zijn er extra kosten zoals bijtelling?

Voor private lease zijn er geen bijtellingskosten. Je betaald het totaal bedrag zonder voor extra verassingen te komen te staan. Bij zakelijk leasen zijn er echter wel bijtellingen. Dit omdat lease als extra inkomen wordt gezien door de belastingdienst. De ondernemer betaald dus belasting over het leasebedrag. Een groot verschil met private lease waar hier geen sprake van is.

Zakelijk leasen

Zakelijk leasen verschilt in een aantal opzichten van privé leasen. Het grootste verschil dat het op de naam van een bedrijf komt te staan en het lease bedrag als inkomen wordt gezien waar de fiscus bijtelling (belasting) over rekent vaak vanaf 500 km per jaar. De werkgever heeft een bepaald budget beschikbaar zodat de werknemer kan leasen. Ook voor eigen grote en kleine ondernemingen is zakelijke lease geschikt. Er is keuze uit een groot aantal merken en soms hebben ondernemingen een heel wagenpark beschikbaar voor hun werknemers.

Oude auto inruilen

Als je gaat leasen kun je eenvoudig jouw oude auto inleveren. Voordeel is dat je op deze manier het lease bedrag kunt verlagen. Je ruilt je oude auto in tegen een bepaalde waarde die weer in mindering wordt gebracht op het totale leasebedrag. Belangrijk is de dagwaarde van de auto te checken om te bepalen hoeveel je kunt krijgen. Maar bekijk ook of de auto schade of mankementen heeft, aan de hand daarvan wordt namelijk de inruilwaarde bepaald. Ook de verkoper zal door zijn onderzoeksplicht de oude auto onderzoeken op eventuele mankementen. Als je de oude auto inlevert kun je dit direct via gelijk oversteken doen. Het inruilbedrag van de oude auto wordt dan verrekend met het leasebedrag.

Kortom een auto leasen is een goede keuze. Het is belangrijk om te overwegen of je voldoende inkomen hebt en niet beschikt over een BKR registratie. Vanaf een laag maandbedrag kun je al een kleine auto leasen. Het bedrag is natuurlijk afhankelijk van hoe luxe een auto moet zijn. Voor 200 euro per maand heb je een basic auto, wil je bijvoorbeeld extra’s dan wordt het maandbedrag ook hoger.