We leven nu in een angstige tijd. Het virus dat zich over de hele wereld verspreidt, kan bijna iedereen krijgen. Daarom is het belangrijk om goed op te blijven letten en de richtlijnen die gegeven worden op te volgen. Nu lijken de verschijnselen die je van het coronavirus krijgt veel op een griep. Je kunt bij een besmetting last hebben van koorts (hoger dan 38 graden), benauwdheid, keelklachten en hoofdpijn. Wanneer je koorts hebt en je niet goed voelt, dan is het belangrijk dat je, zeker nu, binnenblijft. Dat moet je doen met hele gezin. Je hoeft niet direct de huisarts te bellen. Wanneer de klachten aanhouden moet je na een paar dagen als je steeds zieker wordt je huisarts bellen vooral als je steeds moeilijker gaat ademen. Heb je drie dagen lang koorts en raak je steeds meer in de war, dan is het noodzakelijk dat je de huisarts belt. Wanneer je in de gevarengroep zit (boven de 70 jaar) dan moet je zeker goed oppassen. Bel dan bij klachten je huisarts op en ga er niet naar toe.
Waar moet ik op letten?
Mijn huisarts heeft besloten om mij naar het ziekenhuis te sturen. Omdat ik echter een natura zorgverzekering heb, vergoed de zorgverzekeraar de volledige zorgkosten wanneer je naar een gecontracteerde zorgverlener gaat. Omdat veel ziekenhuizen door het coronavirus vol raken, komt het voor dat jouw gecontracteerde ziekenhuis je naar een ander ziekenhuis zal doorverwijzen. Daar kun je zelf niets aan doen. Wanneer je door een gecontracteerd ziekenhuis naar een niet gecontracteerd ziekenhuis wordt doorverwezen blijf je voor 100% verzekerd. Je moet dus achteraf niets bijbetalen.
Wat moet je doen als je behandeling wordt uitgesteld?
Wanneer je op een oproep zit te wachten, omdat je geopereerd moet worden, wordt dat bij veel ziekenhuizen uitgesteld. Veel ziekenhuizen hebben de gewone operaties uitgesteld, omdat ze ruimte moeten vrijhouden voor de coronapatiënten. Je kunt het in de gaten houden wanneer je een oproep zou kunnen krijgen. Zolang er nog zo veel coronapatiënten zijn zullen de gewone operaties uitgesteld blijven worden, hoe vervelend dat ook is. Er is door het uitstellen van de gewone operaties een lange wachtlijst ontstaan, maar toch zitten er natuurlijk dringende gevallen bij. De dringendste zullen, zodra er plaats is, als eerste worden geholpen.
Wordt het preventief testen vergoed?
Wanneer je zelf een test aanvraagt en die krijgt zonder medisch advies, moet je die zelf betalen. Wanneer de huisarts het vermoeden heeft dat je besmet bent met het coronavirus, kan hij een test aanvragen. Wanneer de huisarts dat doet, dan worden de onkosten daarvoor wel vergoed. Wanneer je denkt dan je besmet bent, dan moet je op de eerste plaats telefonisch contact opnemen met je huisarts. Hij zal beslissen wat er moet gebeuren.
Wat moet je doen wanneer je in het buitenland bent?
Wanneer je denkt dat je het coronavirus hebt in het buitenland, moet je eerst telefonisch contact opnemen met een huisarts of ziekenhuis. Ze geven aan of je langs moet komen om je te onderzoeken. Zo wordt voorkomen dat je anderen zult besmetten. De spoedeisende hulp wordt ook in het buitenland door je zorgverzekering vergoedt, als je kunt niet wachten totdat je terug in Nederland bent.