BBQ

Veel Nederlanders doen het zomers regelmatig: Barbecueën. Op een warme zomerdag wordt de grill, barbecue of gasstel van zolder en uit de schuur gehaald. De boodschappen worden gedaan, houtskool, gas of hout wordt gekocht want er moet een lekker vuurtje gemaakt worden. Onder het genot van een lekker drankje wordt alles klaar gemaakt en dan kan het echt barbecueën beginnen. Wat is er nu eigenlijk zo leuk aan barbecueën? Wat zijn de essentiële benodigdheden en …

Nederland is echt een barbecue land

Nederland staat in de top 10 van landen waar barbecueën erg populair is. We staan in deze top 10 op plek 6, alleen Australië, Nieuw- Zeeland, Canada de VS en Singapore zijn de barbecue grootmachten die ons in deze lijst nog voorgaan.

Hoe spelen supermarkten in op de barbecue trend

In de zomerperiode halen de supermarkten graag hun voordeel uit de trend dat iedereen de barbecue weer aansteekt. Om het de consument zo gemakkelijk mogelijk te maken voor ( gemarineerd) vlees in pakketten aangeboden. Ook de benodigde sausjes en salades worden in die weken extra in de aandacht gebracht.

Het plezier van barbecueën.

Barbecueën is met name een sociale aangelegenheid. Er wordt wel eens gezegd: ‘ Er is niets mannelijker dan barbecueën’. Als er met een groep gegeten wordt en de barbecue gaat aan dan staat de mannen ook meestal rond het vuur al dan niet met het glas in de hand. De een weet het nog beter dan de ander en als discussiërend komen de eerste stukken vlees van de grill.

Professioneel barbecueën.

Er zijn ook steeds meer Nederlands die het amateur niveau van het barbecueën wel ontstegen zijn. Zij doen bijvoorbeeld ook mee aan (inter-)nationale barbecue wedstrijden. Daar gaat het niet alleen meer om het braden van vlees maar worden complete menu’s bereid. Ook op de televisie zijn er programma’s die helemaal een wedstrijd zijn rondom het koken en bakken op een barbecue.

Algemene tips bij het barbecueën

Met elkaar genieten van het eten van de barbecue is meestal heel gezellig. Maar zonder de juiste kennis en benodigdheden kan het ook erg stressvol zijn. Heel de tuin vol met vrienden en familie n het lukt maar niet om het vuur goed aan te krijgen. Daarom eerst wat algemene barbecue tips:

Als je werkt met een kolen gestookte barbecue dan kan je een kolenstarter gebruiken. Hierdoor zullen de kolen snel heet zijn. Zodat je ook eerder het vlees of je andere producten kan bereiden. Als je alle tijd hebt is de starter wellicht niet nodig. Ook kan er gebruik gemaakt worden van aanmaakblokjes, dit kan wel een invloed hebben op de smaak.

Soorten barbecue

Of je nu gezellig met vrienden of familie wil barbecueën of je een echte master bent je hebt in ieder geval een goede barbecue nodig. In dit artikel worden twee verschillende opties besproken namelijk de ‘Weber elektrische bbq’ en ‘The Bastard bbq

De Weber elektrische barbecue

Als eerste de elektrische barbecue van Weber. Het grote voordeel van dit exemplaar is dat er weinig voorbereiding nodig is om de barbecue te ontsteken. Geen gesjouw met houtskool, minder tot geen rookvorming. Op het moment dat u de stekker in het stopcontact stopt is de barbecue klaar voor gebruik. Omdat er weinig rookvorming is, wordt deze variant veel gebruikt in dichtbevolkte gebieden waar rook overlast kan veroorzaken voor buren.

De elektrische barbecue van Weber heeft ook een vaste deksel. Dit is erg prettig bij het gelijkmatig laten garen van het vlees. Door de verminderde toevoer van zuurstof ontstaan er geen hoge vlammen, daardoor verschroeid het vlees of de groente ook minder snel.

Over het merk ‘Weber’

In barbecue land is Weber een bekende merknaam. Zij leveren de bekende kogelbarbecue maar juist ook andere benodigdheden, buiten keukens, bas barbecues, Weber maakt het allemaal. Weber staat voor een hoge kwaliteit en erg gebruikersvriendelijk, zodat barbcueen mogelijk is voor iedereen op zijn niveau.

The Bastard barbecue

Deze barbecue sluit meer aan bij het originele vuurstoken en vlees braden. The Bastard is op een op houtskool gestookt exemplaar, voor de echte barbecue liefhebber is dat toch een voorwaarde. Dat de rokerige smaak van houtskool aan de bereide maaltijd te proeven is. The Bastard is ideaal voor een gezin. De barbecue wordt geleverd met onderstel en werkbladen. Die werkbladen zijn ideaal voor het neerleggen van het keukengerei.

Ook de Bastard heeft een deksel voor het reguleren van de zuurstof toevoer. Het heeft een zwarte gietijzeren buitenkant en een grillrooster van mooi formaat.

Over het merk ‘The Bastard’

Een echt Hollands product is een Bastard barbecue, het is bestand tegen weer en wind. De barbecue wordt gemaakt uit zeer hoogwaardig keramiek en daardoor is de barbecue bestand tegen zeer hoge temperaturen. Dus buiten eten in de winter behoort nu ook tot de mogelijkheden. De huidige vorm en bouw van deze serie is gebaseerd op het ontwerp van een oude klei oven. De techniek hiervan is gebruikt om de The Bastard te ontwerpen, en bijvoorbeeld slow cooking mogelijk te maken.