Bedrijf verkopen

Dus jij wil je bedrijf verkopen? Dan heb je vast al het een en ander opgezocht over de waarde van je bedrijf, wat de ideale overname zou zijn en wat je daarna gaat doen. Maar voordat dat allemaal ter zake komt, moet je nog wel een juiste koper vinden. Zoveel zaken om te regelen, zoveel meningen, zoveel mensen die je vertellen hoe je het zou moeten doen. Wij zien deze ‘wijsheden’ vaak voorbijkomen, maar moet je die wijsheden wel voor lief nemen? Wij leggen je uit wat je vooral niet moet doen als je je bedrijf gaat verkopen!

Waardebepaling door middel van formules

Google staat vol met verschillende formules waar je de waarde van je bedrijf mee zou kunnen bepalen. Gooi die formules maar gelijk overboord, want met ‘5 keer je jaarlijkse omzet’ of ‘3 keer je winst’ kan je echt niet de waarde van je bedrijf bepalen. De waarde van je bedrijf hangt namelijk af van de klant. Kan een concurrent zijn marktaandeel direct vergroten wanneer hij jouw onderneming kan overnemen? Of kan hij hiermee een nieuwe markt aanboren? Dan is je bedrijf veel waard voor de klant.

Zelf je bedrijf verkopen?

Nederlanders willen vaak alles zelf doen. Hulp vragen is er vaak niet bij. En ook daar gaat het snel fout. Want als ondernemer ben jij jarenlang betrokken geweest bij je organisatie. Je hebt bloed, zweet en tranen meegemaakt. Genoeg emoties dus. En als jij je bedrijf gaat verkopen, kom je die emoties weer tegen. Een bedrijfsovername coach is iemand die jou helpt met het verkopen van je onderneming. En doordat een adviseur jouw onderneming niet direct van binnen en buiten kent, onderhandelt hij zonder emoties. Want alleen zo kan je de beste prijs en een fijn gevoel overhouden aan de transactie.

Heb je al een exit plan?

Waar business coach Eelco Smit het vaak fout ziet gaan, is dat veel ondernemers te veel nadenken over het verkopen van het bedrijf en te weinig focus leggen op henzelf. Want wat is jouw exit plan? Veel ondernemers hebben geen idee wat ze na de verkoop van hun onderneming gaan doen. Als ondernemer werk je jarenlang elke dag aan het opbouwen van jouw business en na de verkoop van een bedrijf heb je niets meer om je ambitie in neer te leggen. Het bepalen van de waarde van je bedrijf is net zo belangrijk als de waarde van het leven na de verkoop van je bedrijf.