Honden hebben een goed dieet nodig om goed in vorm te blijven. In het geval van rashonden kan het echter gebeuren dat het dieet anders moet zijn, afhankelijk van de soort, de leeftijd en zelfs de grootte van de hond. Het is daarom belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de mogelijke behoeften en eetgewoonten van het ras van een puppy voordat je deze koopt. In dit stukje gaan we wat dieper in over alles wat je moet weten over de voeding van honden. Vergeet niet dat een goed dieet een goede gezondheid garandeert. Zelfs als je een goede hondenverzekering hebt, is het altijd raadzaam om het dieet van je hond te volgen.
Wat is een rashond?
Rashonden hebben een stamboom: dit is een officieel document dat aan de eigenaar van het dier wordt afgegeven zodra deze is geregistreerd. De stamboom bevat de genealogie van de hond en maakt het dus mogelijk om de nauwkeurigheid van zijn oorsprong te certificeren. Elk ras heeft dezelfde fysieke beschrijving: alle Dalmatiërs zijn bijvoorbeeld van gemiddelde grootte met een dun en slank lichaam. Ze worden ook gekenmerkt door hangende oren, maar vooral door een pure witte jas bezaaid met zwarte vlekken of lever. Rashonden hebben ook dezelfde karaktereigenschap: zo staan alle St. Bernards bekend als zeer zachtaardig, kalm en vriendelijk.
Welk dieet voor mijn hond?
Elk hondenras heeft zijn eigen voedingsbehoeften: een chihuahua kan bijvoorbeeld nooit het dieet van een Duitse herder hebben en vice versa. Merk op dat het eten van je hond niet alleen afhankelijk is van zijn grootte en gewicht, maar ook van zijn leeftijd, zijn gezondheidstoestand of zijn levensstijl. Afhankelijk van maat en gewicht. Grote honden zoals de Duitse herder, de Boxer of de Doberman staan erom bekend een vraatzuchtige eetlust te hebben. Pas echter op dat je ze niet te “zwaar” voedsel geeft, omdat ze een vrij lage spijsverteringstolerantie hebben. Het beste is om ze zeer verteerbaar voedsel te geven en niet te rijk aan vet, waaraan natuurlijke antioxidanten zoals vitamine E en C moeten worden toegevoegd. Dien de porties dagelijks in twee keer op. Wat betreft kleine honden zoals de Chihuahua, de Yorkshire Terrier en de Jack Russell Terrier: deze hebben een meer energierijk dieet nodig, dat wil zeggen meer vet. Het is ook noodzakelijk om hen te voorzien van een voedsel rijk aan mineralen, wat hen zal helpen bij hun snelle groei. En zonder de eiwitten en vitamines te vergeten die bijdragen aan het versterken van hun zwakke afweer. Een grote keuze uit hondenvoedsel vind je bij Acana. Gemakkelijk online te bestellen. Ook heeft Orijen een flink gamma van producten.
Voedsel afhankelijk van de leeftijd
Het dieet is niet hetzelfde voor puppy’s, volwassen honden en oudere honden. In het geval van puppy’s krijgen ze borstvoeding van hun moeder tot de leeftijd van 5 weken. Het is echter mogelijk om ze ongeveer 4 weken te voeden met speenpap. Zodra ze volledig gespeend zijn, kun je doorgaan naar de kroketten, paté of snoepjes. Zelfgemaakt eten wordt niet aanbevolen, omdat het mogelijk onvoldoende vitamines en mineralen bevat, die essentieel zijn voor de goede groei van de kleine hond. Oudere honden hebben voedsel nodig dat rijker is aan eiwitten, maar ook aan vezels, vitamines en sporenelementen (koper, zink, enz.). Het is ook noodzakelijk om het vetgehalte in hun dieet aanzienlijk te verminderen. Idealiter eten ze puree, zelfgemaakte gerechten die veel smakelijker zijn dan blikvoer, maar ook gemakkelijker te kauwen en veel voedzamer zijn. Maar je kunt ook paté en kroketten mixen of ze licht natte kroketten serveren met water of bouillon om ze zachter te maken en daarom gemakkelijker te eten.
Voedsel naar gelang de levensstijl
De voedingsbehoeften verschillen afhankelijk van de levensstijl van de hond: zeer actieve veldhonden verbranden bijvoorbeeld meer calorieën dan honden die in een appartement wonen en niet veel naar buiten gaan. De eerste zal daarom grotere caloriebehoeften hebben dan de laatste. Het dagelijkse rantsoen van sedentaire en gesteriliseerde honden moet worden verlaagd om het risico op obesitas te voorkomen.
Brokken
Brokken zijn praktisch: alle tuincentra, supermarkten, benzinestations, verzorgingskantoren en dierenklinieken hebben ze voorradig. De prijzen verschillen nogal: via internet, supermarkten en tuincentra zijn ze iets goedkoper, vetinaire klinieken zijn duurder. Natuurlijk beslis je als eigenaar zelf waar je de kroketten koopt. Slechts drie grote multinationals hebben meer dan 70% van het marktaandeel in handen. Mars Petcare, Nestlé Purina en Affinity Petcare bezitten de meest bekende merken, zoals Royal Canin, Friskies, Fido, Affinity Advance en Brekkies of Cesar en Canigou die beide tot Mars Petcare behoren. Helaas zoeken deze internationale bedrijven vooral de winst, in plaats van het echte welzijn van je huisdier. Dit is de reden waarom we zo zorgvuldig mogelijk moeten zijn bij de keuze van deze brokken. Het is absoluut noodzakelijk voor de gezondheid van je huidier om alle ingrediënten te kennen die worden gebruikt door de brokkenfabrikanten.
Welke hoeveelheid moet ik mijn hond geven?
De hoeveelheid hondenvoer varieert afhankelijk van zijn leeftijd, ras, grootte en gewicht. Daarom heeft een jonge puppy van 2 tot 4 maanden 3 maaltijden per dag nodig, met speciale “puppy” brokken die hem alle essentiële elementen zullen brengen. Na 6 maanden zijn slechts 2 maaltijden per dag nodig. Natuurlijk is het raadzaam om wat regelmaat voor maaltijden te hebben. Hondenkoekjes worden niet als onderdeel van het dieet beschouwd en zijn tussendoortjes. Afhankelijk van het gekozen voedsel zal de hoeveelheid verschillend zijn. Gemiddeld heeft een hond het volgende nodig:
– 90 gram brokken per dag en 270 puree als het 2 tot 4 kg weegt
– voor een hond met een gewicht van 5 tot 8 kg, 150 g brokken of 450 gram puree per dag
– 300 g brokken of 900 g puree voor een hond van 9 tot 15 kg
– 425 g brokken of 1250 g puree voor een hond van 20 tot 30 kg
Normaal gesproken noteert de fabrikant het dagelijkse rantsoen dat essentieel is voor je huisdier op de achterkant van de productverpakking om je zodoende te helpen de juiste hoeveelheid te geven. Je dierenarts kan je ook adviseren over de gewoonten en voedingsbehoeften van je hond. Een huisdier dat goed eet zal in uitstekende conditie zijn, een glanzende vacht hebben, scherpe ogen hebben en barsten van de energie. Hondenvoer is een essentieel punt om rekening mee te houden wanneer je een hond neemt. Het is aan jou om het dieet samen te stellen volgens de voorkeuren van je huisdier. Je kunt het dier ook belonen en verwennen, zonder iets ongezonds hoeven te geven. Dit kan door de hond bijvoorbeeld te laten kauwen op botten, hondensnoepjes of andere lekkernijen te geven. Het is ook essentieel om ervoor te zorgen dat je huisdier altijd schoon en zoet water beschikbaar heeft.