Particulieren en bedrijven die aan de ontwikkeling van hun eerste website beginnen, kiezen in veel gevallen voor shared webhosting. Er zijn in Nederland diverse partijen die shared webhosting aanbieden! Aan het gebruik van shared webhosting zitten verschillende voordelen voor startende websitehouders. Het voornaamste voordeel hiervan is het feit, dat shared webhosting doorgaans goedkoper is dan andere vormen van webhosting. Een alternatief voor shared webhosting is bijvoorbeeld VPS hosting.
Laat je niet verleiden door speciale WordPress hosting, wat tegenwoordig ook door veel hostingpartijen aangeboden wordt. In de praktijk komt WordPress hosting vaak overeen met shared webhosting. Een verschil kan zijn, dat men bij WordPress hosting vooraf WordPress op de server geïnstalleerd heeft. Zo hoef je dit zelf niet meer te doen en kun je direct aan de slag! Dit is echter niet per definitie een voordeel, aangezien er op internet veel handleidingen te vinden zijn voor de installatie van WordPress.
Wat maakt shared webhosting minder interessant
Ondanks het feit dat shared webhosting vaak erg goedkoop is in vergelijking met VPS hosting, zitten hier ook nadelen aan. Om deze nadelen te kunnen begrijpen, zullen we je eerst uitleggen wat shared webhosting precies en hoe dit werkt. Bij shared webhosting wordt de beschikbare ruimte op een server gedeeld met anderen. Iedere klant krijgt een eigen pakketje aan serverruimte, waarop een website kan worden opgebouwd. Hoewel het niet mogelijk is om te zien welke andere websites er op een server staan, kunnen deze websites wel invloed op elkaar hebben.
Een DDOS-aanval op een andere website
Een goed voorbeeld van een situatie waarbij deze afhankelijkheid naar voren komt, is een situatie waarbij een andere website te maken krijgt met een DDOS-aanval. Bij een DDOS-aanval wordt er een groot aantal aanvragen naar de server gestuurd. Denk bijvoorbeeld aan een formulier, die een groot aantal keer achter elkaar wordt ingevuld. De server kan dit in zo’n geval niet aan, waardoor deze offline zal gaan. Vaak wordt shared webhosting niet op de meest krachtige servers aangeboden. Shared webhosting wordt doorgaans immers gebruikt voor kleinere websites. Een krachtige server is hiervoor niet noodzakelijk. Op het moment dat de server door een DDOS-aanval op een andere website offline gaat, betekent dit dat ook je eigen website niet meer te bezoeken is.
VPS hosting vaak interessanter voor grotere bedrijven
Zeker voor grote bedrijven kan het flinke gevolgen hebben, wanneer hun website een tijd niet te bezoeken is. In het bijzonder wanneer klanten hun eigen klantenportaal op de website hebben. Het offline gaan van de server betekent dat ook klanten niet meer bij dit portaal kunnen komen. Om dit te voorkomen, kiezen zij vaak voor VPS hosting. Ook een webwinkel kan vaak beter op een VPS hostingpakket worden geplaatst. Zo loop je geen inkomsten mis, als de website een tijd offline is door een DDOS-aanval op een andere website.
Het verschil tussen VPS hosting en shared hosting, is het feit dat je bij VPS hosting de beschikking hebt over een eigen server. VPS staat hierbij voor Virtual Private Server. Het onderhoud aan de server wordt door de hostingpartij uitgevoerd.
Aanbieders van VPS hosting vergelijken
Met bovenstaande punten in je achterhoofd, blijkt dat shared webhosting lang niet altijd de beste keuze is. Goedkoop is duurkoop, wordt weleens gezegd! Om niet teveel te hoeven betalen voor je eigen VPS hostingpakket, is het verstandig om de aanbieders hiervan vooraf met elkaar te vergelijken. Zo zie je binnen een korte tijd welke aanbieder het voordeligste pakket biedt! Na het afsluiten van zo’n hostingpakket kun je direct aan de slag gaan met het opzetten van je website of webwinkel. Ook voor het draaien van bedrijfsapplicaties zijn deze VPS hostingpakketten zeer geschikt.