Een groot deel van de Nederlanders verwarmt hun woning met behulp van een cv-ketel. Ook kraanwater wordt verwarmd met behulp van dit apparaat. We zien echter steeds meer warmtepompen terug bij woningen. Dit is met name het geval bij nieuwbouwwoning. Bij bestaande woningen kiezen mensen ook steeds vaker voor een warmtepomp. Wil je ook een warmtepomp? Dan moet je hier behoorlijk wat geld voor neertellen. Gelukkig kun je de aanschafprijs behoorlijk drukken. Wist je namelijk dat je bij je warmtepomp ook subsidie aan kunt vragen? Hieronder gaan we verder in op deze subsidie en de pomp in het algemeen.
Hoeveel subsidie krijg je voor een warmtepomp?
We kunnen op voorhand niet zeggen hoeveel subsidie je krijgt voor je warmtepomp. Dit hangt namelijk af van het soort pomp waar je voor kiest. Je hebt de keuze uit een volledig elektrische pomp of een hybride pomp. Laatstgenoemde pomp wordt aangesloten op jouw huidige cv-installatie. De warmtepomp kan zo, indien nodig, ondersteund worden door de cv-ketel. Dit gebeurt bijvoorbeeld op koude dagen. Ook kan jouw ketel helpen om het kraanwater te verwarmen. In het geval van een hybride warmtepomp verbruik je dus ook nog gas. Dit is niet zo bij een volledig elektrische pomp. Deze pomp komt namelijk in plaats van de gasaansluiting. Voor een elektrische pomp ontvang je dan ook meer subsidie dan voor een hybride warmtepomp.
Je bespaart op energiekosten met een warmtepomp
Heb je gekeken naar de prijs van een warmtepomp? Dan ben je mogelijk flink geschrokken. De subsidie verzacht de pijn mogelijk enigszins. Dit hoeft overigens niet het geval te zijn. Misschien vind je de prijs voor een warmtepomp zelfs na aftrek van de subsidie nog wel te hoog. In dat geval besluit je mogelijk om er toch niet in te investeren. Jammer, wat je verdient jouw geld op termijn namelijk weer terug.
Een warmtepomp verwarmt jouw woning met behulp van de buitenlucht. Het apparaat wint hier warmte uit en gebruikt deze warmte om jouw woning te verwarmen. Er wordt dus niet langer gas verbruikt en dat levert je winst op jouw energierekening op. Wil je nog verder besparen? Dan kun je ook nog kiezen voor zonnepanelen op jouw dak. Een deel van de energie die deze panelen opwekken kun je namelijk gebruiken voor jouw warmtepomp. Op deze manier kost het gebruik van de warmtepomp jou helemaal niets.
Wacht niet te lang met een warmtepomp
Door de hoge aanschafwaarde twijfel je mogelijk nog over de aankoop van een warmtepomp. Wij raden je echter aan om niet te lang te twijfelen. De subsidie voor een warmtepomp heeft namelijk maar een beperkte looptijd. Alleen mensen die voor 2021 een warmtepomp aanschaffen ontvangen nog subsidie. Ga er niet klakkeloos vanuit dat je subsidie krijgt voor iedere pomp. Om subsidie te krijgen moet een warmtepomp namelijk aan bepaalde eisen voldoen. Zo moet de pomp bijvoorbeeld onderdeel zijn van het verwarmingssysteem van jouw woning. Kijk hier dus goed naar voor je een warmtepomp aanschaft.