Wat vind jij het belangrijkst? Dat je internet supersnel is, het snelst wat er in jouw wijk te halen valt? Of heeft het jouw voorkeur om vooral zo min mogelijk te betalen? Veel mensen kiezen ervoor om een beetje in het midden te gaan zitten: internet dat snel genoeg is, tegen een zo goed mogelijke prijs. Maar ja, hoe vind je dat? Hoe weet je zeker dat je niet te veel betaalt, en dat de snelheid die je krijgt niet langzamer is dan nodig?

Goed met elkaar vergelijken

Jouw internet vergelijken met dat van anderen is makkelijker gezegd dan gedaan. Misschien ervaar jij jouw verbinding als behoorlijk traag, terwijl anderen dezelfde verbinding juist prima vinden. Dat hangt vaak af van wat je precies met je verbinding doet. Als jouw buurman hetzelfde abonnement heeft als jij, maar het internet eigenlijk alleen gebruikt om regelmatig het nieuws te lezen en bij te blijven op social media, is de kans groot dat deze niet snel problemen zal ervaren met de snelheid. Als jij dezelfde soort verbinding echter gebruikt om streaming tv te kijken en online te gamen, kun je een stuk minder tevreden zijn dan hij is. Het zou zomaar kunnen dat jij tegen de grenzen van je verbinding aanloopt, en daardoor problemen ervaart.

Daarom is het goed om de vergelijking zo objectief mogelijk te doen. Natuurlijk, je kunt eens rondvragen om erachter te komen hoe bepaalde providers bevallen. Maar goed vergelijken doe je vooral door objectieve informatie naast elkaar te zetten.

Waar let je op?

Wil je vooral zo min mogelijk betalen? Dan kun je jouw provider vergelijken met anderen die dezelfde snelheid bieden, en daarbij kiezen voor de provider die daar het minst voor rekent. Heb je niet het gevoel dat je al je huidige snelheid nodig hebt, dan kun je ook nog ervoor kiezen om abonnementen die nog wat langzamer zijn met elkaar te vergelijken; grote kans dat je dan nog goedkoper uit kunt zijn.

Wil je vooral de hoogste snelheid? Dan vergelijk je providers vooral op de maximale snelheid die zij kunnen leveren, en laat je de prijs wat meer buiten beschouwing. Op vergelijkingssites vind je vaak handige overzichtjes waarbij je ook zeker op snelheid kunt selecteren.

Zit je er een beetje tussenin? Wil je wel een goede snelheid, maar niet tegen iedere prijs? Probeer dan te bepalen welke snelheid voor jou de minimale eis is. Dat kun je doen door goed te kijken naar je huidige abonnement, en te bepalen of de snelheid die je daarbij krijgt goed is. Is dat het geval, dan kun je eens kijken of andere providers dezelfde snelheid goedkoper aanbieden. Mag het wat sneller, dan kun je kijken wat er op dat gebied mogelijk is, en welke prijzen de verschillende providers daarvoor in rekening brengen.