Er zijn over de hele wereld veel fervent sigarenrokers. Het roken van een sigaar kan je niet vergelijken met het roken van een sigaret, aangezien je bij een sigaar de rook niet over de longen inhaleert en het wordt vaker gezien als luxeproduct. Bij het roken van een sigaar komt ook een heel stuk meer bij kijken dan bij het roken van een sigaret, ook op het gebied van accessoires. Waar je bij een sigaret alleen een aansteker of lucifer nodig hebt, is dat voor een sigaar wel anders. Sigarenverkoop.nl legt uit wat je allemaal nodig hebt om sigaren te roken.

Sigarenknippers

Om de smaak en de beleving van het roken van een sigaar te krijgen is het nodig om de sigaar te knippen met een sigarenknipper of sigarenschaar. Net voordat je gaat begonnen met roken moet je een stukje van de sigaar af knippen, het is wel belangrijk om er niet te veel af te halen want dat is natuurlijk zonde. Het gedeelte wat je afknipt wordt ook wel het mondkapje genoemd, probeer deze eerst met je lippen een beetje vochtig te maken voordat je het knipt. Let bij het kopen van sigaren altijd goed op welke kant het mondstuk zit, als je een stuk van de verkeerde kant afknipt is de sigaar zo goed als verpest.

Een humidor

Om een sigaar in optimale conditie te bewaren worden ze vaak in een humidor gelegd. Doordat door verwarming en goede isolatie onze huizen te warm en droog zijn geworden, moeten sigaar speciaal bewaard worden aangezien ze altijd een beetje vochtig horen te zijn. Een humidor is hiervoor noodzakelijk, een humidor is een (meestal) houten kistje waar een luchtbevochtiger in is geplaatst. In deze kistjes kunnen de sigaren op een juiste luchtvochtigheid bewaard worden waardoor ze in goede conditie blijven. Humidors zijn voorzien van een hygrometer, hier kan je de precieze luchtvochtigheid meten waardoor je er zeker van bent dat je sigaren goed blijven.

Een juiste hittebron

Een sigaar kan niet met elke willekeurige hittebron worden aangestoken, als een sigaar met benzine aansteker wordt aangestoken zal de smaak van de sigaar gegarandeerd beïnvloed worden. Daarom wordt er aangeraden om alleen maar gebruik te maken van een gas aansteker, lucifer of een cederhoutje.

Sigarenhouders

Om sigaren ergens mee naartoe te nemen wordt er vaak gebruik gemaakt van een sigarenhouders of koker. Door gebruik te maken van een beschermende houder blijven die sigaren langer goed wanneer ze bijvoorbeeld in een tas of zak zitten.