Op de fiets naar het werk

Werk je binnen je eigen woonplaats, dan doe je het misschien al: op de fiets naar je werk gaan. De meeste mensen geven aan dat ze een afstand van pakweg 5 kilometer prima aan te fietsen vinden, waarbij er genoeg zijn die ook 10 kilometer liever per fiets dan per auto afleggen. Geldt dat ook voor jou?

Het is een kwestie van gewoonte

Of je meestal de fiets pakt, of eigenlijk altijd in de auto stapt, is vooral een kwestie van gewoonte. Er zijn mensen die als kind al gewend zijn om iedere dag met de auto naar school te worden gebracht, ook al is het maar een paar minuten lopen of fietsen. De kans is groot dat zij deze gewoonte zodra zij zelf kinderen hebben zullen voortzetten. Zonder er echt bij na te denken; de auto staat voor de deur, dus waarom zou je hem niet gebruiken?

Het antwoord op die vraag kennen we eigenlijk allemaal wel. Wat vaker de auto laten staan is goed voor onze planeet, zorgt voor minder drukte op de weg en is ook nog eens beter voor onze gezondheid. Je zou zeggen dat een paar minuutjes extra reistijd, die in de praktijk vaak reuze meevallen, dat wel waard zijn, toch?

Op de fiets naar het werk

Er zijn mensen die ervan dromen om dichtbij het werk te wonen, zodat ze voortaan lekker op de fiets kunnen. Geen files meer, heerlijk! Er zijn echter ook genoeg mensen die al heel dichtbij hun werk wonen, en toch uit automatisme de auto pakken. Als je hen vraagt wat de maximale afstand is die ze zouden willen fietsen naar hun werk kijken ze je vreemd aan. Waarom zou je fietsen als je een auto hebt?

Over het algemeen geldt echter dat mensen een afstand van 5 kilometer prima per fiets te doen vinden. Gaat het richting de 10, dan haken er al heel wat af, en daarboven vinden de meeste mensen het echt te ver. Het zou echter zomaar kunnen dat de opkomst van goed betaalbare elektrische fietsen hier verandering in gaat brengen.  Met zo’n e bike ga je ten eerste een stukje sneller, zodat de reistijd korter wordt; een belangrijk voordeel. Ook hoef je wat minder hard te trappen, en zijn heuvels en viaducten opeens geen obstakel meer, net als tegenwind. Op die manier wordt een afstand van 20 kilometer opeens ook prima te doen per fiets. Als je deze 20 kilometer normaal gesproken filerijdend aflegt, kan het zomaar zijn dat je per e bike ook nog eens nauwelijks extra reistijd hebt.