Waar op letten bij het kopen van een buitenboordmotor

Een goede buitenboordmotor is belangrijk.

Wanneer u een boot aanschaft is het belangrijk dat u hierbij ook een goede buitenboordmotor aanschaft. Het kan voorkomen dat de motor al inbegrepen zit bij de boot, maar het kan ook zijn dat u deze zelf dient aan te schaffen. Dan is het belangrijk dat u een buitenboordmotor kiest die voldoet aan de technische eigenschappen van uw boot en die aansluit bij uw wensen. Er zijn veel verschillende soorten en merken buitenboordmotoren te verkrijgen en niet elke motor is voor elk type boot geschikt, hierdoor kan het kiezen van een goede buitenboordmotor lastig zijn. Naast dat het een lastige keuze is komt er bij het kiezen van een motor nog meer kijken, denk bijvoorbeeld aan onderhoud of reparaties aan uw motor.

 

Waar op letten bij het kopen van een buitenboordmotor?

Niet elke buitenboordmotor is voor elk type geschikt. Zo dient u voor een sloep een stille, zuinige en duurzame buitenboordmotor te kiezen terwijl voor een rubberboot een motor met maximaal vermogen van 10pk ideaal is. Daarnaast is het belangrijk dat u rekening houdt met de spiegelhoogte van uw boot. Deze heeft, samen met het gebruiksdoel, invloed op het type buitenboordmotor dat geschikt is voor uw boot: een kort- of langstaart. Een spiegelhoogte lager dan 50cm? Kies een kortstaart. Is de spiegelhoogte 40-75cm? Ga voor een langstaart. Indien u een spiegelhoogte heeft tussen 40-50cm kunt u voor beide kiezen. Indien u niet goed weet of een kort- of langstaart motor het meest geschikt is voor uw boot, laat u dan adviseren door een professional.

 

Is uw buitenboordmotor toe aan reparatie of onderhoud?

Jaarlijks onderhoud is belangrijk voor uw motor, niet alleen voor de levensduur maar ook om dure reparaties te voorkomen. Niets is immers zo vervelend als midden op het water stil komen te liggen omdat de buitenboordmotor het niet meer doet. Toch hoeft dit niet altijd te betekenen dat u een nieuwe motor moet kopen. Vaak kunnen problemen met een reparatie al worden opgelost. Hierbij worden defecte of versleten onderdelen aan uw buitenboordmotor vervangen. Het is verstandig om uw boot na het vaarseizoen, bij voorkeur vóór de winterstalling, te laten onderhouden. Zo kunnen eventuele reparaties tijdig worden uitgevoerd zodat u aan het begin van een nieuw vaarseizoen weer soepel weg kan varen.

 

Wilt u een professionele onderhoudsbeurt voor uw motor?

Een onderhoudsbeurt aan uw buitenboordmotor kunt u zelf doen maar u kunt het ook laten doen door een professional. De meeste watersport speciaalzaken bieden onderhoud buitenboordmotor aan, voor zowel kleine als grote onderhoudsbeurten. Echter kan het zijn dat watersport speciaalzaken ervoor kiezen om alleen periodiek, bijvoorbeeld enkel buiten het vaarseizoen, onderhoudsbeurten te verzorgen. Let hier dus op wanneer u opzoek gaat naar een erkend bedrijf voor onderhoud. Ga naar een watersport speciaalzaak bij u in de buurt en bekijk wat zij op het gebied van onderhoud aan u kunnen aanbieden.

Laat u adviseren door een expert.

Weet u nog niet welke buitenboordmotor voor uw boot het meest geschikt is? Of bent u niet zeker of er een reparatie moet worden uitgevoerd aan uw buitenboordmotor? Laat u adviseren door een expert. Ga langs bij een watersport speciaalzaak bij u in de buurt om hier uw vragen voor te leggen. Ze kunnen u hier voorzien van meer informatie over de verschillende modellen buitenboordmotoren en welke er voor uw boot het meest geschikt is. Tevens hebben de meeste watersport speciaalzaken een showroom waar de modellen meteen bekeken kunnen worden. Mocht u twijfelen tussen verschillende watersport speciaalzaken? Bekijk dan van te voren de beoordelingen op de websites. Zo kunt u al bij voorbaat zien hoe de speciaalzaak met bijvoorbeeld klachten omgaat. Hierdoor maakt u snel de juiste keuze bij de aanschaf van uw boot of buitenboordmotor.