Je wil je auto verkopen. Dit kan globaal op twee manieren. Je kan je auto verkopen aan een particulier of aan een rechtspersoon. Doorgaans ontvang je van particulieren een hogere prijs, maar welke voordelen heeft de verkoop aan een rechtspersoon?

Je auto aan een particulier verkopen

Als je je auto zelf wil verkopen voor een zo hoog mogelijke prijs ontkom je niet aan particuliere verkoop. Een autodealer of autohandelaar zal namelijk altijd een marge inhouden op de prijs die ze jou betalen voor je auto. Van deze winstmarge betaalt de dealer administratieve kosten, de stallingskosten van de auto en de uren van de betrokken werknemers. Een autohandelaar zal een vergelijkbare marge inhouden om winst te maken. Jouw auto wordt uiteindelijk doorverkocht voor de volledige dagwaarde aan een particulier die de auto daadwerkelijk wil gebruiken.

Voordelen van particulier verkopen

Bij particuliere verkoop ontvang je de volledige dagwaarde van je auto. Dit kan je al snel honderden tot duizenden euro’s besparen. Een ander voordeel is dat jij waarschijnlijk de meeste kennis hebt over de staat van je eigen auto. Dit kun je in jouw voordeel gebruiken. Eventuele opties waarover de uitvoering van jouw auto beschikt of reparaties die je hebt laten uitvoeren kun je in de advertentie noemen. De nieuwe eigenaar zal op deze manier sneller geneigd zijn om tot koop over te gaan. Hij of zij is immers degene die hiervan gaat profiteren tijdens het gebruik van jouw oude auto.

Nadelen van particulier verkopen

Helaas zijn er niet alleen maar voordelen aan particuliere autoverkoop. De dealer of autohandelaar kan je namelijk ook redelijk wat werk uit handen nemen. Zo moet je veel aandacht besteden aan je advertentie als je verwacht je auto aan een particulier te verkopen. Je auto moet schoon en netjes zijn, en een gedetailleerde beschrijving vergroot de kans op verkoop enorm.

Doorgaans wordt er veel gereageerd op advertenties via marktplaats en autoscout. In de praktijk bevinden zich op deze websites veel handelaren die constant nieuwe advertenties monitoren. Deze nemen vaak snel contact op met de verkoper. Sommige mensen bieden je dan fors minder dan de dagwaarde. Anderen bieden nog geen bedrag maar willen eerst langskomen. Het komt dan weleens voor dat de potentiele koper allerlei gebreken weet te noemen. Soms klopt dit, echter niet altijd. Wanneer je twijfelt aan de integriteit van de genoemde argumenten kan het beter zijn om de koop vooralsnog niet voor een gereduceerd bedrag door te laten gaan. Neem in dit geval eerst contact op met een expert die je wijzer kan maken. Vergeet daarnaast ook niet dat je (waarschijnlijk) een wat oudere auto verkoopt. In vergelijking met andere vergelijkbare auto’s zal het niet ongebruikelijk zijn dat er enkele onderdelen aan slijtage onderhevig zijn. Dit is de voornaamste reden van afschrijving en hoeft niet per definitie de dagwaarde negatief te beïnvloeden.

Je auto laten verkopen

Naast particuliere verkoop bestaat de mogelijkheid om je auto aan een organisatie te verkopen. Hierbij kun je zelfs het maken van een advertentie helemaal vermijden. Er zijn bedrijven die dit allemaal voor je kunnen doen. Geef je kenteken door en maak een afspraak om je auto te verkopen. Een medewerker zal dan uitsluitend de uitvoering en de staat van je auto controleren, en deze voor het afgesproken bedrag meenemen. Per merk kan er vooraf een nauwkeurige prijsindicatie worden gegeven. Wil je bijvoorbeeld een bmw verkopen? Wij kopen uw auto wel is website waar je door het doorgeven van je kenteken een persoonlijk aanbod kan krijgen van een verkoopspecialist.

Ga je voor de beste prijs of voor het gemak?

Het zal inmiddels duidelijk zijn dat je de meeste kans hebt om de beste prijs voor je tweedehands auto te krijgen as je deze zelf aan een particulier verkoopt. Echter zijn er ook voordelen wanneer je de auto aan een organisatie verkoopt. Zo krijg je minder mensen over de vloer en heb je eventueel de mogelijkheid om je auto in te ruilen. Daarnaast vermijdt je het risico op het ontstaan van een geschil wanneer er kort na de verkoop bij de nieuwe eigenaar iets mis gaat.