haartransplantatie

Heb jij een kale plek rondom de kruin bovenop jouw hoofd? Of worden de inhammen aan de zijkant van jouw hoofd steeds dieper? Dan kan dit ergernis opwekken. Je kunt je er zelfs onzeker door gaan voelen. Gelukkig is er een manier om kale plekken te bestrijden. Hoe? Met behulp van een haartransplantatie. Bij een haartransplantatie worden er haren vanaf jouw achterhoofd verplaatst naar de kale plek(ken). De getransplanteerde haren vallen niet meer uit, waardoor er weer sprake is van een mooie, volle haarbos. Overweeg je een haartransplantatie te ondergaan? Dan moet je weten dat er verschillende soorten haartransplantaties zijn. Wij zetten ze hieronder voor jou op een rijtje.

Follicular Unit Transplantation (FUT)
Wanneer je een haartransplantatie ondergaat, is de FUT-methode één van de twee mogelijkheden die je hebt. FUT is de afkorting van Follicular Unit Transplantation. Kies je voor FUT? Dan wordt er een stripje haar vanaf jouw achterhoofd weggenomen. Waarom er juist haar van het achterhoofd gehaald wordt? Omdat het DHT-hormoon – dat vaak verantwoordelijk is voor haaruitval – hier geen effect op heeft. Nadat de strip in het ontvangstgebied is geplaatst, kunnen de haarwortels zonder problemen doorgroeien. Hierdoor ontstaat er nieuwe haargroei op plekken die voorheen kaal waren.

Bij de FUT-methode kunnen er dagelijks veel grafts (haarzakjes) verplaatst worden. Hierdoor is het mogelijk om binnen afzienbare tijd een kale plek van ‘nieuw’ haar te voorzien. Daarbij komt dat er vaak niet meer dan één behandeling nodig is wanneer je voor FUT kiest. Er is ook één nadeel: je ontkomt niet aan hechtingen. Er wordt immers een stripje haar van jouw achterhoofd weggenomen en dat veroorzaakt een wond. Dit betekent ook dat er een litteken achterblijf. Indien je lang haar hebt, kun je het litteken zonder problemen bedekken. Zijn de zijkanten en achterkant van jouw hoofd opgeschoren? Dan is het litteken meestal wel zichtbaar. Het litteken is vaak niet groter dan een potloodstreep, waardoor hij niet echt opvalt.

Follicular Unit Extraction (FUE)
De tweede methode waar je bij een haartransplantaties uit kunt kiezen, is de FUE-methode. FUE staat voor Follicolar Unit Extraction. Bij deze methode worden de haarzakjes niet per strip verplaatst, maar allemaal individueel. Met behulp van een micronaald of boortje worden de haarwortels één voor één uit het achterhoofd gehaald en getransplanteerd naar een kaal gebied. Doordat de haarwortels individueel verplaatst worden, is deze methode wel bewerkelijker dan de FUT-methode.

Aangezien er bij deze methode gebruik wordt gemaakt van een micronaald of boortje, kan het donorgebied na de transplantatie wat gevoelig zijn. Hechtingen zijn bij een FUE haartransplantatie niet nodig, wat het voor veel mensen interessant maakt. Doordat de haarzakjes één voor één worden weggenomen van het achterhoofd, ontstaan slechts kleine wondjes. Je krijgt alleen wat korstjes op jouw hoofd, meer niet. In de periode na de transplantatie kunnen de haarwortels loslaten en uitvallen. Dit is niet erg, want er groeien snel nieuwe haren voor in de plaats. Wanneer je voor de FUE-methode kiest, is het definitieve resultaat na een jaar te zien.