Je denkt er liever nog niet aan, maar er komt een moment dat je niet meer op deze aardbol rondloopt. Naast dat dit erg ingrijpend voor je familie en naasten kan zijn, wil je het hun het liefst zo makkelijk mogelijk maken door al aan te kunnen geven wat er met jouw bezittingen gedaan moet worden. Je kunt dit het beste neerzetten in je testament. Dit is heel erg belangrijk, om ervoor te zorgen dat je nabestaanden niet in onzekerheid zitten of terechtkomen in onaangename procedures. Dit zijn de belangrijkste redenen waarom het vastleggen van je erfenis iets is waar je niet vroeg genoeg mee kunt beginnen.
Duidelijkheid
Je nabestaanden weten niet zeker wat er met al jouw bezittingen gedaan moet worden. Misschien zijn er van tevoren al afspraken gemaakt dat specifieke bezittingen met sentimentele waarde naar iemand specifiek gaan, maar dit geldt niet voor alles wat je achterlaat. Door duidelijk aan te geven wat voor wie bedoeld is, voorkom je dat er nog lang na je overlijden ruzie is over voor wie het geld op je bankrekening bedoeld is. Dit bespaart een hoop stress in deze al lastige periode.
Geen bemoeienis vanuit de wet
Wanneer er geen testament is, wordt er vanuit de wet gekeken naar wie alle bezittingen krijgt. Dit is op een hiërarchische wijze gestructureerd. De eerste die aanspraak maakt op de erfenis is de echtgenoot van de overledene. Alleen partners die getrouwd zijn of geregistreerd staan als partner, maken hier aanspraak op. Samenwonen is niet voldoende. Is je partner ook overleden of had je geen partner, dan wordt de erfenis verdeeld over je kinderen. Had je ook geen kinderen, dan wordt er gekeken naar andere familieleden, zoals neven en nichten, en ga zo maar door. De wet is hierin erg strak. Niet-bekende uitzondering worden niet meegenomen en slechts één iemand of een klein groepje krijgt alles. Hierdoor kunnen er problemen ontstaan als jij bijvoorbeeld degene die je de laatste jaren heeft verzorgd iets hebt beloofd. Mondelinge afspraken zijn volgens de wet ongeldig.
Bespaart kosten
Een testament opstellen kost geldt, in sommige gevallen zelfs een flinke duit. Echter kan het niet hebben van een testament alleen maar meer kosten. Wanneer er geen goede onderverdeling is van de erfenis en de nabestaanden elkaar voor de rechter slepen om te kunnen krijgen wat ze vinden dat ze verdienen, kan dit leiden tot ellenlange procedures die per stuk al veel geld kosten, waardoor er steeds minder van de erfenis overblijft. Er zijn verschillende plaatsen waar je een testament op kunt stellen, waardoor er ook verschillende bedragen mogelijk zijn. Let er tijdens het zoeken naar het juiste loket wel op dat je kiest voor een rechtsgeldige notaris. Iedereen kan in Word een testament opstellen, maar dit wordt niet altijd officieel erkent.
Daarbij komt dat je met een goed testament kunt besparen op de erfbelasting. Voor de meeste mensen is dit de meest verschrikkelijk vorm van belastingen, dus alle voordelen die je hier op kunt winnen zijn mooi meegenomen.
Bepaal ook wat er voor niet met je erfenis gebeurt
Het kan zo zijn dat je geen goede verstandhouding meer hebt met je kinderen. Of dat je weet dat je nabestaande bij de schuldsanering loopt en dat je dus niet wilt dat dit geldt direct naar de crediteuren gaat. Met je testament kun je dus bepalen wat er gebeurt met je geld, maar je kunt ook aangeven wat er absoluut niet mee mag gebeuren. Misschien wil je bijvoorbeeld niet dat het geld in de familie blijft, maar dat je alles na je dood doneert aan onderzoek naar een ziekte waar je zelf last van hebt gehad. Ook dit is alleen rechtsgeldig als je het door de notaris laat opstellen.
Er komt aardig wat kijken wanneer iemand komt te overlijden, zelfs tot na diens dood en de uitvaart. Zadel je familie liever niet op met onnodige en moeilijke administratieve sores en regel daarom je testament al voordat je er niet meer bent. Doe dit ook op tijd, want ongeluk kan vaak in een klein hoekje zitten en ook dan gelden dezelfde regels op het gebied van de erfenis.