Werken in een laboratorium is een spannende baan. Het werk als laborant is erg breed en er zijn veel verschillende stromingen binnen het vak. In dit artikel lees je wat je als laborant precies doet, welke opleidingen je kunt volgen om laborant te worden en waar de apparatuur vandaan komt.
Wat doet een laborant?
Een laborant is een gespecialiseerd medewerker in een laboratorium van een bepaalde instelling, voorbeelden hiervan zijn een bedrijf, een ziekenhuis of een universiteit. In zo’n laboratorium onderzoekt de laborant chemische stoffen. Bij het onderzoeken van chemische stoffen komt veel verantwoordelijkheid kijken. Zo moet de laborant alle meetresultaten registreren en bijhouden. Een andere taak van een laborant is het veilig houden van de werkomstandigheden. Wat een laborant precies onderzoekt, hangt erg af van de werkplek. Als de laborant in een ziekenhuis werkt, onderzoek hij of zij meestal bloed of urine. Wanneer je als laborant voor een bedrijf of een universiteit werkt, kun je van alles onderzoeken, bijvoorbeeld voedsel of cosmeticaproducten.
Welke opleiding heb je nodig om laborant te worden?
Binnen het vak laborant zijn er verschillende stromingen en dus ook verschillende opleidingen die gevolgd kunnen worden. De eerste vorm van een laborant is een klinisch laborant. Bij deze baan werk je vooral in een ziekenhuis. Om dit werk te mogen doen moet je de opleiding klinisch-chemisch analist hebben gedaan. Dit is een studie die vooral op HBO niveau gegeven wordt, maar hij is ook beschikbaar op MBO niveau. Als je liever in de industrie wilt werken, kun je ervoor kiezen om een chemisch laborant te worden. Om deze baan te kunnen krijgen moet je de opleiding chemisch-fysisch analist volgen. Deze opleiding wordt vooral gegeven op MBO niveau. Een andere tak binnen laboratoriumonderzoek is farmaceutisch laborant, hier onderzoek je vooral medicijnen. Bij deze baan hoort de studie biologisch en medisch laboratoriumonderzoek, deze studie wordt gegeven op HBO niveau. De laatste bekende richting binnen het laboratoriumonderzoek is een milieulaborant, hierbij onderzoek je vooral afvalwater of emissiegassen. Hier is niet een specifieke studie voor. Meestal wordt ervoor gekozen om eerst een studie Allround laborant te volgen op MBO niveau en later door te stromen naar analist, of om meteen te beginnen als analist op HBO niveau.
Waar komt de apparatuur vandaan?
Bij laboratoriumonderzoek wordt veel dure en geavanceerde apparatuur gebruikt. Voorbeelden hiervan zijn een potentiostat en een vacuum tribometer. Deze en andere apparatuur kunnen door bedrijven zoals ST Instruments wereldwijd geleverd worden.